Дянков е слънчицето на Борисов 23.11 | 14:41

Според Станишев Борисов е в Брюксел без мандат от парламента

От Ралица Стоянова

Българският премиер е отишъл в Брюксел без мандат от парламента и национална позиция. В момента се водят тежки преговори на Европейския съвет за бюджета на ЕС в периода 2014 – 2020 г. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от агенция "Фокус".

"Вчера Бойко Борисов се оплаквал защо партиите не обсъждат този въпрос. И аз питам защо. Кой трябва да прояви инициативата и да потърси подкрепа от целия парламент?”, попита Станишев.

Според него при темпа на усвояване на евросредства страната ни ще загуби голяма част от еврофондовете. "С какви очи Борисов ще отиде и ще поиска повече пари и за кохезия, и за земеделие?”, добави той.

"Намираме се в края на мандата на Борисов и е време за равносметка – кой какво е свършил, кои обещания са изпълнени. Дянков гастролираше в редица телевизии и развиваше тези, че правителството е дало 1 млрд. лв. за здравеопазване повече от предходното правителство; че размерът на средната пенсия бележи значителен растеж. Известно е, че Борисов третира Дянков като своето слънчице и самочувствието на Дянков е известно”, каза Станишев.

Класация на вестник Financial Times класира 19-те най-добри министри на финансите на ЕС. "Чудя се защо г-н Дянков не е сред тези министри, а в класацията са министрите на Гърция, Португалия”, коментира Станишев.

"Това правителство замрази доходите и това отчитат като огромен успех, добави той.

Станишев припомни думите на Дянков, че до 10 години ще достигнем средноевропейските доходи. "Очевидно философията на ГЕРБ е развитите страни да се обърнат назад и да тичат към нас, а не ние да ги догоним”, коментира депутатът.

"В политиката победите се редуват със загуби, достойнството трябва да се пази. Това не се прави с арогантност и евтини внушения, а с реално отчитане на фактите и анализ. Тепърва ще видим дали ще можете достойно да понасяте загуби”, каза още лидерът на БСП.

Водещи

Най-четени