ЕК: България се старае, но корупцията все още е правило, а не изключение 03.02 | 14:50

Според доклада на комисията подкупите се ширят из целия ЕС

От Христина Рафаилова

България е положила значителни усилия в борбата с корупцията, но негативният феномен е все още твърде често срещан у нас. Това става ясно от доклада на Европейската комисия за корупцията в ЕС.

В документа се посочва, че мерките срещу подкупите са били приоритет за държавата ни и са били създадени структури за преодоляването на това явление. 

От Брюксел препоръчват на страната ни да предпазва родните институции за борба срещу корупцията от политическо влияние. България трябва да осигури и прозрачна процедура за избор на ръководните кадри на тези звена. 

ЕК подчертава и важността да се гарантира случайното разпределение на делата в съда. Това според евроинституцията можело да стане чрез изграждането общонационална система. 

В доклада се обръща внимание и на процедурата за възлагане на обществените поръчки. Именно заради начина, по който се провеждат търговете  по ОП "Околна среда", Брюксел стартира процедура. Брюксел ни препоръчва да се въведат възпиращи механизми на национално и на местно ниво. 

Комисията предлага също така да бъде приет етичен кодекс за народните представители.

В доклада на ЕК е намерило и място и мащабно проучване за нивата на корупцията във всяка държава членка. Според него 84% от българите вярват, че подкупите са често срещана практика у нас. Само 9% от българите – най-ниският дял в ЕС – смятат, че се провеждат достатъчно наказателни преследвания, за да се възпрат хората от корупционни практики.

Малко преди да бъде оповестен докладът, еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом заяви, че заради корупцията икономиката на ЕС губи по 120 млрд. евро годишно.