ЕК ни критикува за неприетия закон за отнемане на имущество 20.07 | 12:55

Даренията за полицията също са привлекли вниманието на европейските чиновници

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) представи днес годишния доклад за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Системата беше въведена с влизането на двете държави в ЕС.

Целта на този механизъм е да бъде подпомогната реформата в съдебната система, борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи. Последният доклад беше представен на специален технически брифинг в Брюксел днес (20 юли) от говорителя на Комисията Марк Грей. 

Какво се казва в документа за България?

Европейките чиновници отбелязват напредък, но механизмът все още е необходим – както за България, така и за Румъния. Необходимите нормативни актове общо взето вече са създадени, но сега трябва да бъдат приложени, се казва в доклада.

От последния доклад досега страната ни е успяла да укрепи Висшия съдебен съвет (ВСС) и усъвършенства уредбата за назначаване, атестация и повишения на съдиите. В доклада се отчита и реформата в полицейското разследване, както и взетото решение за създаването на специализиран съд за борба с организираната престъпност.

Чиновниците обаче са отчели и отхвърлянето на Закона за изземването на придобитото от незаконна дейност имущество в Народното събрание, но и готвените промени в Закона за обществените поръчки. От Комисията отчитат още и, че расте броят на обвинителни актове срещу организирани групи, но в същото време няма влезли в сила присъди.

Именно в тази област има няколко важни предизвикателства пред страната ни. Редица лица, обвинени в корупция и злоупотреби, бяха оправдани през последните 12 месеца и това показа недостатъци на съдебната практика. Тези пропуски обаче не са анализирани от ВСС, Главната прокуратура и от председателят на Върховния касационен съд. Има закон, който засилва отговорността на съдебната система, но той не се прилага.

Освен това все още не се разследват твърденията за корупция в съдебната система.

От ЕК отправят няколко препоръки към страната ни. Сред тях например са насърчения за приемане на Закона за изземване на имуществото, който предвижда отнемане на имоти от незаконна дейност по административен ред, а не след влязла в сила присъда от съда. Според Комисията това е важна стъпка в борбата с престъпността.

iNews припомня, че именно този проектозакон беше отхвърлен единодушно от опозицията в парламента. От правосъдното министерство бяха внесли текст за изменение на закона, който предвиждаше процедура по отнемане на имущество без влязла в сила присъда, когато гражданин не може да докаже доходите си.

Приемането на подобен закон беше една от препоръките в междинния доклад на Комисията за страната ни. Документът беше публикуван на 18 февруари.

В доклада се заключава, че съществува неотложна необходимост от значителни подобрения в отчетността и професионалната практика в съдебната власт и разследващите органи, за да могат да бъдат постигнати убедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Трябва да бъдат изградени още и специални структури за борба с организираната престъпност.

Говорителят на Комисията Марк Грей коментира по време на брифинга, че внимание начиновниците е направила практиката за плащане на дарения за полицията. Грей уточни, че въпросът е само засегнат и са нужни още анализи за ясна оценка. "Мнението ми е, че това нарушава независимостта на полицейските разследвания", допълни той.

Догодина ще се навършат пет години от въвеждането на Механизма за сътрудничество и проверка, поясни още Грей.

Докладът през следващото лято ще включва цялостна оценка за това какво са направили България и Румъния в областта на реформата в съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Водещи

Най-четени