ЕК официално спря плащанията по ОП "Околна среда" 04.12 | 17:00

Комисията иска да се увери, че България ще предприеме необходимите корективни мерки

От Мая Александрова

Постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев изпрати официално писмо, подписано от Валтер Дефа, който отговаря за Генерална дирекция "Регионална политика и урбанистично развитие" на ЕК. Писмото е за преустановяване на междинни плащания по Оперативна програма "Околна среда", съобщиха от МОСВ.

В документа се съобщава, че разплащанията по искания за междинни плащания по програмата ще са спрени, докато ЕК не получи увереност, че българските институции са предприели описаните в писмото корективни мерки.

Решението и последвалото писмо са в резултат на констатациите на одит, който дефинира недостатъци на системата за управление и контрол на програмата. Констатира се, че управляващият орган не е идентифицирал нито един от пропуските и нередностите, установени по време на одита.

Българските власти са призовани да вземат корективни мерки в няколко направления.

Трябва да има подобряване на системите за управление и контрол на оперативната програма, пълен или на извадка преглед на проектите от 2010–2013 г., който да доведе до налагане на финансови корекции за ясно дефинирани нарушения в обществените поръчки, преглед на проведени одити за 2011 и 2012 г.

Всички мерки трябва да бъдат проведени в тясно сътрудничество между Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" и националния Одитиращ орган.

МОСВ, МФ и вицепремиерът по еврофондовете работят по съгласуването на обща програма за действие, която да гарантира най-бързо изпълнение на изискванията, ефективно подобрение на работата и успешно завършване на проектите, подкрепени от ОП "Околна среда".

По-рано днес стана ясно и кои са тримата министри от кабинета на ГЕРБ, виновни за спирането на евросредствата по програмата.

Водещи

Най-четени