ЕК пак ни кори за престъпността и корупцията 21.01 | 09:05

Според комисията, която отправя 16 препоръки към страната ни, напредъкът ни в борбата с престъпността и корупцията е "ограничен и крехък"

От Цанка Донкова

Напредъкът на България в борбата с престъпността и корупцията е "ограничен и крехък". Такава е констатацията на европейската комисия, записана в проекта на новия мониторингов доклад за страната ни, който трябва да бъде одобрен и публикуван утре, съобщава БНР.

Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новия Висш съдебен съвет не е независим орган с достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята Европейската комисия. Тя отчита назначението "Пеевски” като тежко наследство, което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят, и критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.

Отчитат се и положителни страни. Като такива се посочва отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.

Изненадващо, скандалите с подслушванията и Костинбродските бюлетини са бегло споменати само в бележка под линия в политическия доклад, и в кратък текст в съпровождащите го технически описания.

"Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи, е оценката на Еврокомисията.

Отново от ЕК отправят 16 препоръки към България. Повечето от тях се преповтарят с тези от юли 2012-а. Остава в сила наблюдението - без да се ангажира със срок докога. В проекта е записано, че следващия доклад за страната ни, както и за Румъния, с която вече не сме разделени, ще е след година – точния момент на публикуването им ще бъде определен от следващата Европейска комисия.

Водещи

Най-четени