ЕС ни дава 6.91 млн. евро за справяне с бежанската криза 24.11 | 10:23

Програмата вече действа от 1 ноември и ще приключи до 30 април 2014 година

От Елица Елефтерова

6,91 млн. евро е помощта, която страната ни ще получи от Европейския съюз за извънредни мерки за справяне с бежанската криза в страната. Парите трябва да пристигнат до броени дни, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев.

Европейските пари са по програма, съставена от ДАБ и правителството, за период от 6 месеца и представляват 80% от финансирането й, а страната ни трябва да осигури останалите 20%, както при повечето европрограми, обясни Чирпанлиев, цитиран от в. "Стандарт”.

Програмата вече действа от 1 ноември и ще приключи до 30 април 2014 година. Финансирането е планирано да покрие нуждите на 2400 бежанци, а в момента над 4 000 души са настанени в центровете, а други 4500 са на външни адреси, става ясно от думите на Чирпанлиев.

Той посочи, че в Харманли много бързо са настанени 1300 търсещи закрила. В момента фирми със собствени средства ремонтират сградите. "Уверенията на фирмите, които извършват ремонтните работи, са, че преди да падне първият сняг - надявам се до вторник, бежанците, които са в момента на палатки, ще бъдат въведени поетапно в нормални условия", посочи той.

На въпрос дали и в с. Телиш ще бъдат настанявани хора на палатки, председателят на ДАБ заяви, че Агенцията няма да предложи на правителството да разкрива нови центрове. Жителите на плевенското село от седмици протестират срещу намеренията на държавата да пригоди за бежански лагер сградите на бившето военно поделение.

Първият приоритет в програмата е подобряване на условията на живот в центровете за настаняване на бежанците, обясни Чирпанлиев. "С изключение на този в Ковачевци, който е като петзвезден хотел в сравнение с другите", уточни той. Има дори осигурени стаи за децата, както и за жените, на които предстои да раждат.

"Получих информация от министерството на земеделието и храните, че ще получим разрешение във "Военна рампа" да се освободи цял един етаж, който досега е зает с машини и излязло от употреба оборудване и ще настаним хора и там", допълва той. "Всички бежанци ще бъдат на топло", увери Чирпанлиев заради прогнозите за първи сняг към средата на следващата седмица.

Второто направление в програмата е свързано със здравното осигуряване и здравеопазването, обяснява председателят на ДАБ. Финансовата помощ от Чехия ще бъде използвана за закупуването на линейки. Ще бъдат назначени още медици към Агенцията.

В момента лекари има навсякъде. Работят по график и представители на "Лекари без граница”, става ясно от думите на Чирпанлиев.

За цялата 2012 година у нас са влезли 1290 бежанци, а само от 7 октомври 2013 досега - за 22 работни дни, убежище у нас са получили 1296 души, съобщи Чирпанлиев. Той каза, че служителите на ДАБ работят по 6 дни в седмицата, по 10-12 часа на ден.

Отпуснат е допълнителен щат от 50 души, но трябва да се проведе конкурс, за да бъдат те назначени. Имат право на още 110 работни позиции, като служителите трябва да бъдат обучени за процедурата по даване на статут.

Николай Чирпанлиев разказа, че има недобросъвестни хора, които се представят за адвокати, взимат пари от бежанците, като им обещават да ускорят процедурата по издаването на статута им, а всъщност ги мамят.

Водещи

Най-четени