Евроизборите ограничиха разходите на МС и ресорните министерства 01.04 | 19:12

Правителството прие план-сметката за изборите за членове на Европейския парламент

От Мая Александрова

Министерският съвет одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от България в размер на 23 886 000 лв.

Със средствата ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и провеждането на изборите. Разходите са основно за възнаграждения на членовете на Централната избирателна комисия, районните и секционните избирателни комисии и за логистично осигуряване на изборния процес.

В сравнение с план-сметката за парламентарните избори през 2013, с 464 000 лева са намалени средствата на Министерския съвет и на министерствата, които имат отношение към организационно-техническата подготовка и произвеждането на избори.

Разходите през миналата година са били общо 21 295 000 лева, като за предстоящите европейски избори цялостното увеличение на средствата е свързано със заложените в Изборния кодекс нови разходи.

Нов момент, заложен в Изборния кодекс, е осигуряването на медийни пакети за финансиране на участието в предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, които нямат право на държавна субсидия по Закона за политическите партии. Медийните пакети са в размер на 2 млн. лв.

Въз основа на методиката, приета от ЦИК в изпълнение на Изборния кодекс, със 1 851 000 лева са увеличени средствата за възнаграждения на избирателните комисии, като членовете на СИК ще получат възнаграждения за два дни.

Средствата по план-сметката ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2014 година. Постановлението е съгласувано с Централната избирателна комисия.

Водещи

Най-четени