Еврокомисар Георгиева иска да стандартизира системата за гражданска защита в Европа 01.11 | 15:58

За следващата година обаче не се очаква увеличаване на средствата за координация на националните системи на гражданска защита

От Любомир Тасев

„Имаме желание да стандартизираме системата на гражданската защита в Европа,“ каза на пресконференция в София еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. За тази цел трябва да се изпълнят три стъпки, обясни Георгиева.

Първата стъпка, която вече е изпълнена, е одобрение на предложената нова политика от Европейската комисия. На втория етап трябва да се получи одобрението на страните-членки на ЕС, а третият етап е правната рамка, когато трябва да се покаже какво се предлага и колко средства са необходими за финансиране, отбеляза българският еврокомисар.

За 2010 г. бюджетът е бил 800 млн. за хуманитарна помощ и 25 млн. евро за координация и гражданска защита, каза още Георгиева.

„Реалният бюджет е 1 млрд. евро, но тази година е надхвърлен,“ защото годината беше уникално тежка, обясни еврокомисарят.

„Ако харчим всяка година резерва и разчитаме на следващата година да харчим от резерва, не можем да го наричаме вече резерв, а трябва да бъде част от бюджета,” смята Георгиева. Тя заяви, че за следващата година не прогнозира повишаване на парите за координация на националните системи на гражданска защита.

Водещи

Най-четени