Европа да узнае делата на България по спасяването на евреите 28.01 | 19:53

Това иска президентът Росен Плевнелиев

От Елена Кирилова

Европа не знае достатъчно за това какво е направила България за спасяването на българските евреи, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Париж.

По думите му става дума за уникален подвиг и изява на гражданското ни общество, а неговата голяма амбиция е това да бъде показано по достоен начин на света.

Според него получаването на международна подкрепа зависи единствено от това как България ще съумее да покаже историята отпреди 70 години. Той смята, че това трябва да се случи без недомлъвки и половинчати истини.

По думите на държавния глава е жалко, че за 70 години България не е показала всички факти за спасяването на българските евреи и всички документи, които стоят зад това дело.

"Истината е категорична и тя показва, че България не е била в състояние и не е имала предпоставки да спаси живота и на евреите във Вардарска Македония и в Беломорска Тракия. От друга гледна точка обаче, България е успяла да постигне нещо изключително, което никой друг не е направил - да спаси над 48 хиляди и 600 живота”, каза Росен Плевнелиев.

В това време българските консулства в Европа са издали над 15 хил. транзитни визи, благодарение на което са спасили още много човешки животи. Държаният глава твърди, че това би спечелило уважението на света.

По време на визитата си в Париж Плевнелиев се срещна с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Двамата се поклониха пред мемориала на Холокоста и почетоха паметта на жертвите.

На срещата между двамата президентът е представил предложения на страната ни, които да бъдат вписани в защитения списък на ЮНЕСКО на Нематериалното културно наследство. Сред тях са двугласното пеене в гр. Неделино, Чипровските килими и народният празник "Сурва” в Пернишко.

Предложен е и Националният събор на народното творчество в Копривщица и българските читалища. Те могат да влязат в регистъра на организацията на добрите практики в областта на нематериалното културно наследство.

Водещи

Най-четени