Плевнелиев: Референдумът беше излишно политизиран 28.01 | 18:37

Според него това е накарало голяма част от хората да не гласуват

От Елена Кирилова

Избирателната активност можеше да е по-висока, но също така е вярно, че една част от избирателите не излязоха да гласуват, тъй като референдумът беше излишно политизиран, заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНР.

По думите на държавния глава той е предупредил всички политици да не политизират референдума, тъй като той е важен, защото се чува гласа на гражданите. Плевнелиев нарече събитието "голям успех за демокрацията в България” и подчерта, че следващият референдум ще е много по-добре.

Президентът смята, че в случаи на референдум политическите партии трябва да дават максимално коректна информация на хората и да ги оставят сами да формират мнението си по въпроса.

Въпреки излишното политизиране, Плевнелиев смята, че се поставя началото на промяна и си пожела да има повече референдуми в България.

По думите му българските граждани не бива да бъдат подценявани по никакъв начин.

"Въпросът беше - политиците да не обясняват, че е вот срещу ГЕРБ, или вот за БСП, или вот за не знам си кой си. Не. Това е ясен, точен въпрос, който трябваше да бъде подготвен като добри дебати”, обясни той.

Държавният глава обяви, че по никакъв начин не съжалява за резултата от референдума, а е горд, че той се е случил по време на неговия мандат.

"Знам къде сбъркахме, ще бъдем следващия път още по-добри”, каза Плевнелиев.

Водещи

Най-четени