Европейският съд осъди България по делото за Чората 01.07 | 19:11

Държавата ще плати общо 50 хил. евро за обезщетение и близо 35 хил. лв. за разноски

От iNews.bg

България е осъдена от Европейския съд за правата на човека по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората от Благоевград, съобщава TV7. Чората бе пребит до смърт от петима полицаи през 2005 г. по време на акция "Респект". В крайна сметка Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски получиха оправдателни присъди.

Магистратите са преценили, че държавата ни е виновна за нарушаване на две точки - право на живо и и забрана нехуманно и унизително отношение.

На 10 ноември 2005 г. по време на операция "Респект", разпоредена от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков, умира едно от проверяваните лица. Според свидетели Ангел Димитров - Чората е закопчан с белезници, съборен на земята и жестоко ритан.

След продължителен процес и няколко обрата, Върховният касационен съд (ВКС) оправда петимата полицаи през юни 2011 г. Близките на Чората обаче подадоха жалба пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург на 5 декември 2011 г. Молбата е от двамата му родители, сина му Райчо, роден през 2000 г., и жената, с която живял на съпружески начала.

Държавата ще плати общо 50 хил. евро обезщетение на четиримата и близо 35 хил. лв. за разноски по делото.

Водещи

Най-четени