Евростандарти повишават сигурността на автобусите? 18.06 | 17:08

Над 6 000 автобуса за пътнически превози са регистрирани в България

От Андриян Георгиев

Един от начините да се повиши сигурността на автобусите, без дори да се визира тяхната възраст, е да се въведе изискване за стандарт Евро 3 и Евро 4, което означава, че определен автобус трябва да притежава определен брой технически изисквания, за да бъде получен сертификат.

Това заяви пред Дарик радио министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.    

Такива технически параметри притежават по-новите автобуси, посочи още Московски, като, по думите му, това автоматично ще ограничи годините на превозните средства.

Над 6 000 автобуса за пътнически превози са регистрирани в България.

По отношение на идеята всеки автобус да се преглежда преди път, Московски коментира, че не знаел как може да се реализира тя.

В ход е реализацията на идеята да се сложат пощенски кутии на автогарите и да се разлепят стикери в автобусите, където хората да подават сигнали за нередности в автобусните превози е полезна.

Ще бъде открит и телефон, на който гражданите ще могат 24 часа в денонощието да подават сигнали. Целта е мобилен екип на администрацията да действа по възможно най-бързия начин, обясни още министърът.

iNews припомня, че мерките и идеите, които се обсъждат в момента за по-сигурен автобусен транспорт, са вследствие на тежката катастрофа на магистрала "Тракия" на 15 юни, при която загинаха осем души.  

Водещи

Най-четени