Едва половината българи вярват, че ЕС е полезен за страната 17.10 | 10:31

Най-големите скептици обаче са италианците, едва 39% смятат, че еврочленството им е от полза

От iNews.bg

Едва половината българи са на мнение, че членството в Евросъюза носи печалба на страната ни или понетакава, каквито са очакванията им. Това сочи последното проучване сред европейските граждани, проведено от Брюксел. Според предварителните резултати от изследването около 56% от българите са на мнение, че еврочленството ни е от ползва за България. Останалите обаче са на противоположно или не могат да направят ясна преценка.

В същото време обаче доверието към Европейския съюз от страна на гражданите на нашата страна се увеличава. За последната година то е нараснало със 7 процентни пункта. Въпреки това обаче нашата страна е по-скептично настроена към Общността спрямо останалите.

Близо две трети от европейците смятат, че техните държависа спечелили от членството в ЕС. В целия Съюз, както и у нас, се наблюдава положителна тенденция по отношение на оценката към ползвата от еврочленство. Делът на хората, които виждат ползи от европейската интеграция на страната си, се е увеличил от 60% през септември 2016 г. на 64% през септември 2017 г. В същото време делът на онези, които отговарят, че страната им не е спечелила от членството в ЕС, е намалял от 31% на 25%.

Най-големите оптимисти по отношение на еврочленството са в Ирландия. Там 90% от хората дават положителен отговор на въпроса за ползите от евроинтеграцията на страната им. Най-големите скептици по отношение на ЕС пък са италианците. Едва 39% от тях оценяват като положителен факта, че страната им е член на Общността.

Водещи

Най-четени