Един съд оправда болен за пушенето на марихуана, втори го осъди 23.04 | 14:17

Марин Калчев страда от неизлечимото заболяване множествена склероза

От iNews.bg

Марин Калчев се превърна в първия българин, който получи оправдателна присъда за притежанието на марихуана, тъй като е болен от множествена склероза и е отглеждал растението, за да намали симптомите на болестта си. Но макар че бе обявен за невинен на първа истанция, Окръжният съд в Ловеч го призна за виновен, че на 26 април 2013 г. в собствения си дом е отглеждал два броя растения коноп, с тегло 59,101 грама, на стойност 354, 62 лева.

Все пак Калчев е освободен от наказателна отговорност и се размина само с административно наказание - глоба от 1000 лева и разноските по делото. Присъдата му е окончателна и не подлежи на обжалване. С това решение тричленният съдийски състав на Окръжния съд отмени изцяло оправдателната присъда на Районния съд в Ловеч от 27 март т. г.

Част от мотивите на обвинението бяха, че няма доказателства обвиняемият да е изчерпал всички други начини за лекуване, а също липсват и такива, които доказват влиянието на марихуаната за подобряване или влошаване на здравето му и симптомите на болестта.

В защита на своя клиент адвокат Калин Ангелов заяви пред съда, че множествената склероза е нелечимо заболяване, може де бъде подобрено или влошено състоянието и пристъпите на болестта. По думите на Ангелов марихуаната влияе добре на симптомите на болестта и позволява на Калчев да живее нормален живот, колкото е възможно това, допълва БТА.

"Аз съм гледал две растения и това, което ще получа от тях, е многократно по-ниско от стойността на т. нар. "нарколаборатория", заяви в съдебната зала Марин Калчев. По думите му той е направил това с ясната идея, че иска да знае какво употребява. Той бе категоричен, че ще продължи да отглежда и употребява марихуана.

Неговият адвокат каза, че ще подадат жалба в Страсбург, като имат шестмесечен срок да го направят.

Водещи

Най-четени