Една година ще проверяват за картел при горивата 24.03 | 17:28

Сега никой нямало да повярва на решение на КЗК според шефа ѝ

От Нели Минчева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява една година дали има картел в търговията на горива на едро.

"Никой не би повярвал на решение на Комисията за защита на конкуренцията дали има картел между търговците на горива, ако то излезе в близките няколко дни. С оглед на гарантиране правото на страните в това производство този процес не може да бъде по-кратък от една година."

Това каза Петко Николов, председател на КЗК, по време на дискусия за цената на горивата, провеждана в парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм, предаде БТА.

Комисията е получила частична информация от три фирми за търговията с горива, "сред които не са Петрол и Лукойл България".

По принцип всички фирми са поискали удължаване на срока за изпращане в КЗК на информация за своята дейност, добави Николов.

Регулаторният орган ще провери как се формира производствената цена в рафинерията в Бургас и как се осъществява дистрибуцията на горивата на едро.

Комисията не е секторен или ценови регулатор, но като регулатор на пазара е хубаво да знае ценообразуването на горивата, каза Петко Николов.

Комисията все още не знае какъв е делът на вноса в търговията с горива. Не е вероятно да има картел в търговията на горива на дребно, защото има голяма конкуренция сред веригите бензиностанции, смята Петко Николов.

Комисията за защита на потребителите е проверила 150 бензиностанции и няма констатирани нарушения, нито пък в КЗП са постъпили сигнали от потребители, допълни Николов.

Водещи

Най-четени