Проверяват за картел и за цената на зърното и хляба 31.03 | 19:20

КЗК ще проучва веригата „хлебно зърно – пшенично брашно – масов пшеничен хляб

От Кремена Бедерева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проучва веригата "хлебно зърно – пшенично брашно – масов пшеничен хляб”, съобщиха от антимонополното ведомство.

Целта е да се анализират специфичните проблеми на конкуренцията в сектора и или да се предложат мерки за тяхното решаване, или да се образуват производства за евентуално извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Проучването ще проследи състоянието на свързаните пазари по цялата производствена верига, за да се установи доколко цената на хляба е в пряка зависимост от движението на цените на влаганата суровина.

Дори и да са налице обективни икономически условия, обуславящи увеличението на цената на хляба, то това увеличение следва да се осъществи автономно от всеки участник на пазара, в резултат на негово независимо решение, взето при наличие на ефективен конкурентен натиск, обясняват от КЗК.

iNews припомня, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява една година дали има картел в търговията на горива на едро.

Регулаторният орган ще провери как се формира производствената цена в рафинерията в Бургас и как се осъществява дистрибуцията на горивата на едро.

 

Водещи

Най-четени