Експерти: Четенето в училище да бъде насърчено 16.02 | 20:22

Специалисти разискваха новия законопроект за училищното образование в България

От Георги Георгиев

Експерти в сферата на образованието настояха за изработването на стратегия за насърчаване на четенето в българското училище по време на дискусия, състояла се в Народното събрание днес (16 февруари).

Срещата беше инициирана от представители на Асоциация "Българска книга" и СДС по повод изготвянето на законопроект за училищното образование, който трябва да замени двайсетгодишния Закон за народната просвета, информират от БНР.

На кръглата маса стана ясно, че България е единствената страна в Европейския съюз без разработена стратегия за насърчаване на четенето. В същото време резултатите на българските ученици от международните изследвания PIRLS и PISA за миналата година показват катастрофален спад.

Според социологическо изследване на "Алфа рисърч", поръчано от асоциация "Българска книга", едва 15 процента от българските ученици посещават училищните библиотеки.

"Допълнително финансиране и нов начин на организацията на българските библиотеки е нещото, по което можем да работим заедно, и ние бихме застанали категорично зад една такава идея", каза по време на събитието лидерът на СДС Мартин Димитров.

Водещи