Ексшефът на КПУКИ ходил на очни ставки при Фидосова над 100 пъти 03.12 | 15:35

Инициалите И. Ф. в тефтера на Златанов със сигурност били на герберката

От Христина Рафаилова

Ексшефът на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов ходел на очни ставки два пъти в седмицата при вече бившия член на ръководството на ГЕРБ Искра Фидосова. Това каза народният представител от Коалиция за България Кирил Добрев. 

Шефът на временната комисия, която разглежда случая с така нареченото черно тефтерче на Златанов, заяви, че Фидосова и шефът на КПУКИ са се срещали над 100 пъти за по-малко от година. В печално известния бележник за политически поръчки присъстват инициалите И. Ф., за които се предполага, че са именно на Фидосова. Добрев беше категоричен, че със сигурност инициалите са на бившата шефка на правната комисия. 

Зад буквите Ц. Ц. пък стоял ексвътрешният министър Цветан Цветанов. Чии са инициалите Б. Б., комисията не успяла да установи.  

На въпрос, защо Златанов се е виждал толкова често с Фидосова, Добрев се пошегува: "Може да са си симпатизирали двамата, за любовта граници няма."

Депутатът обясни, че КПУКИ е използвана като репресивен орган, който е държал хората в зависимост в продължение на дълги периоди. Единият от начините бил да се бавят преписки. В комисията "отлежавали" 150 такива документа. 

"Налага се освежаване на комисията, налагат се промени в закона, по които работим с Мая Манолова. Тази комисия е изключително важна. Независимите комисии са стожерите на демокрациите в Европа, а у нас ги разбираме по по-различен начин", коментира Добрев, цитиран от в. "Труд". 

Докладът от проверката на временната анкетна комисия ще бъде предоставен на главния прокурор Сотир Цацаров. 

За три години Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси е установила само 11 души с конфликт на интереси, а е изхарчила над 3,5 млн. лв. бюджетни средства.

Водещи

Най-четени