Електронно ГКПП ще има на летището в София 18.06 | 15:51

Страната ни ще бъде първата в Европа с подобно устройство

От Ивелина Георгиева

Разработва се проект за въвеждането на електронни карти по гранично-пропусквателните пунктове. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след бизнес обяд с Американската търговска камара.

С въвеждането на подобно устройство контролът ще е по-засилен и няма да има нужда от граничен полицай, допълни той. Инвестицията е с европейски средства, но все още не може да се каже колко точно ще бъде отделено за този проект, заяви министър Цветанов.

Това, което трябва да направим е да видим, как ще се възприеме и как ще функционира и дали в действителност ще доведе до облекчаването на потока, коментира още вътрешният министър.

По думите му контролът е изключително добър, защото дава възможността да се установи дали даден паспорт е фалшив или не. Това е гаранция за по-голяма сигурност, смята Цветанов.

Първото устройство ще бъде поставено на Летище София и до месец-два проекта ще бъде одобрен и ще има готовност за поставянето му.

По време на дискусията, която беше посветена на България и Шенген, вътрешният министър направи коментира и относно Закона за горите. Според него не е имало достатъчно разясняване на текстовете и това е създало усещане, че той е лобистки и би създал предпоставки за посегателство на природата в България.

За да се предприемат каквито и да било действия в зоните за туризъм, трябва да има експертна оценка за въздействието върху околната среда, поясни Цветанов.

На въпрос дали протестите, които са в защита на Закона за горите, са организирани от ГЕРБ вътрешният министър отговори, че на протеста е имало депутат от ГЕРБ, който е избран от този регион, и е бил кмет на община Разлог. В голямата си част представителите на тези области винаги се обявяват в полза на създаване на повече работни места за развитието на туризма.

Премиерът ясно заяви, че трябва да има пълен консенсус по закона и не трябва да има предпоставка за възникването на подобно напрежение, обясни още той.

 

Цветанов засегна и  друга актуална тема - Закона за съдебната власт, който също беше върнат за поправка от президента Плевнелиев. Според вътрешния министър никога не е ставало на въпрос, че стария Висш съдебен съвет ще избира главния прокурор.

Това създаде предпоставка за спекулации, но политическото решение и философията на този законопроект показва, че много ясно правителството е имало предвид, че новия ВСС ще трябва да избира новия гавен прокурор.

 

Това, което президентът е изложил като мотиви ще бъде дискутирано в Народното събрание. Това е тема, която трябва да бъде дискутирана, а водеща е правната комисия, допълни Цветанов и посочи, че вече не иска да изказва мнение по тези въпроси, за да не се възприеме като оказване на натиск от негова страна.

"Вече съм толкова предпазлив, че няма накъде", бяха неговите думи. 

Цветанов изрази надежда в скоро време да бъдат повдигнати обвинения към лицата, които имат пряко отношение към взривовете на "Петолъчката". Според него е важно да се види, какви са условията сключени в договора с Министерството на отбраната и всичката продукция, която е предоставена на фирмата за утилизация, да се анализира.

Ще видим какви са количествата и обемите, които биха могли да бъдат утилизирани. В момента има две държавни предприятия в страната и би могло държавата изцяло да се заеме с тази дейност, а не подобни търговски фирми, при които виждаме, че всъщност възникват проблеми и те не се справят въпреки високите стандарти, коментира вицепремиерът.

Тук става въпрос за нарушаване на работата, защото ако са правени опити за утилизиране на неща, за които нямат опит и технология, значи, че вече има престъпно деяние, извършено от представителите на фирмата, посочи Цветанов.

Водещи

Най-четени