Емил Кабаиванов: Ще работим да върнем доверието на хората в СДС 16.07 | 17:11

За новия син лидер участието в "Синята коалиция" не е донесло добри резултати за СДС

От Андриян Георгиев

На първо място ще работя да върнем доверието на хората в СДС, екипността в партията и да спрем разделението на "София и страната", каза пред БТА новият лидер на СДС Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово. 

Кабаиванов бил наясно, че поема ръководството на партията в един много труден момент за нея. "Имаме много малко време до парламентарните избори през 2013 г., а трябва да решим много задачи във вътрешнопартиен план", каза Кабаиванов.

Като приоритет той посочи подготовката за самостоятелно участие в изборите. "В зависимост от конфигурацията на политическото пространство след това ще мислим и за коалиция или партньорство", коментира лидерът на "сините". 

"Трябва да спрем разделението, независимо дали то е на столица и страната или на някакъв друг географски принцип, защото ако не сме силни, ако нямаме доверието на избирателите -  за какви коалиции можем да говорим", посочи още Кабаиванов.

Той добави, че участието в коалиции през 2005 и 2009 г. не е  донесло добри резултати за СДС.

На въпрос как ще се справи и с двете задачи - партията и общината, той отговори, че с повече работа и за сметка на личния си живот.

"В общината имам много силен екип и стабилно мнозинство в Общинския съвет, което ми дава възможност да отделя сили и време и на партията", добави той.

Според Кабаиванов днес би било възможно да бъдеш национален лидер и от провинцията благодарение на съвременните комуникации и на това, че Карлово е едва на час и половина път от София. 

За първи път в историята на СДС за председател бе избран действащ кмет от страната.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов спечели на балотаж срещу Ваньо Шарков с 51,9 на сто от гласовете на партийните членове. В балотажа за избор на нов лидер на СДС са участвали 85% от членовете на "сините", които гласуваха в 220 секции в цялата страна. Надпреварата за лидерския пост Кабаиванов определи като коректна и честна. 

Водещи

Най-четени