Еньовден е - днес слънцето "трепти" и "играе" 24.06 | 09:01

Православната църква отбелязва рождението на Йоан Кръстител

От iNews.bg

На 24 юни Българската православна църква отбелязва рождението на Йоан Кръстител. На преклонна възраст свещеникът Захарий и неговата съпруга Елисавета получават вест, че ще имат син. Св. Йоан се ражда само месеци преди Спасителя Исус Христос и проправя пътя на неговото учение.

Свети Йоан започва да покръства юдеите във водите на река Йордан.

Празникът у нас обаче е преплетен с езическото ни минало - според народните вярвания днешния ден е посветен на билкарството. На Еньовден слънцето трепти, а годината бавно се обръща и тръгва към зимата. Точно на днешния ден Еньо Бильобер облича кожуха си и тръгва да търси сняг.

Традицията повелява преди изгрев да бъдат събрани 77 билки и половина - по една за всяка болест, а половинката - за болестта, която няма име. Берат се днес, защото силата им е най-голяма. Билките се събират на букетче, привързано с червен конец.

А когато слънцето изгрее - погледнете през рамо сянката си. Ако тя се вижда цяла - ще бъдете здрави през цялата година.

Днес не само билките са лековити - преди да се обърне към зимата слънцето се "къпе" във водоизточниците и водата става лековита. След "банята" се отръсква, а падналите капчици роса са с магическа сила.

Нощта срещу Еньовден е обгърната с мистика - лечебната сила на билките носят звездите, които слизат ниско и даряват силата си. Небето се отваря - при това и за добри, и за лоши сили. В горите танцуват самодиви и паднали от небето змейове.

Но това е само до изгрев слънце - първите лъчи гонят злите същества, но и отнема лечебната сила на билките. Ето защо те трябва да бъдат набрани преди слънцето да се покаже.

Иманярите също тачат днешния празник. Според народните вярвания в нощта срещу Еньовден на местата, където има заровено имане, се появяват сини пламъци.

Водещи

Най-четени