Жената, пращала лук на Борисов: Не ви прави чест 16.01 | 11:00

Полемика между премиера и работничка от ВМЗ-Сопот "за златните й пръстени"

От Кремена Бедерева

"Не му прави чест на премиера да говори така". Това каза пред БНР работничката от ВМЗ-Сопот Даниела Генкова, която беше упрекната от премиера Борисов за златните пръстени, които носи.

"На госпожата, която ми пращаше лук, всичките ѝ пръсти са със златни пръстени. Ами, праща лук. Аз нямам пръстени и никога не съм имал". Това коментира Бойко Борисов вчера (15 януари) по повод един от протестите в завода през декември, когато жена символично му подари вечерята си - филия хляб, лук и чубрица.

"За момента ще си продам пръстените и ще си платя сметките. Но за следващия месец какво ще направя? А какво да правят хората, които нямат пръстени", попита Генкова. "Ще повярваме тогава, когато видим парите в банкомата. Заемите в банките ми висят. Вземам назаем от приятели, които работят извън ВМЗ", каза още жената.

"Процесът на приватизация обърка плановете ни", каза от своя страна изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев. "Преговаряме и в същото време има кандидат-купувач. Сега започваме отново като ръководство и трябва да носим отговорност за ходовете си. Ще платим един аванс и една заплата. В разговори сме с контрагента, който ни съди."

По думите му никой не говори за съкращения. "Ще направим анализ. Какво означава ръководството да намери пари? Парите трябва да бъдат заработени, не да се престоява. Има хора, които само престояват. Ще направим преструктуриране, ще намалим разходите, които тежат. Не достигат договорите, за да работят всички. По стратегията за приватизация трябваше да останат 3200 души и да се поеме социален ангажимент за три години", каза още Стоенчев.

"Това беше най-богатият край на България, сега е под всякакви прагове", заяви Веселин Личев, кмет на Сопот. Според него хората от ВМЗ се чувствали изоставени. Има около 280 семейства, които са в беда - спрян им е токът, нямат храна. 

"Говорихме със социалния министър съкратените хора да бъдат пренасочени към европейски програми и да се преквалифицират. Настроението е негативно и ескалира с часове. Тези дългове от 150 млн. са от погрешна приватизация и са натрупани за всички тези години, не са от сегашното управление", уточни Личев.

Водещи

Най-четени