Журналист: Атаката срещу Charlie Hebdo няма да е последна 09.01 | 11:05

Нидал Хлайф изтъкна, че самите мюсюлмани трябва да се изправят срещу "Ислямска държава"

От Филипа Тодева

Сирийският журналист Нидал Хлайф обяви, че атаката срещу френското издание Charlie Ebdo не е първата и няма да бъде последната.

"Има журналисти, които изтъкват, че атентатът срещу френското издание е на религиозна основа, но това не е вярно. Безотговорно и опасно е да се мисли по този начин", коментира той, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му голяма част от младежите, живеещи във Франция, особено тези от Африка, Тунис, Алжир и Мароко не са интегрирани и се чувстват маргинализирани, безработни, отхвърлени и жертва на ксенофобски прояви и расистки отношения.

"Те страдат от криза на идентичност и затова лесно се поддават на крайно религиозни възгледи", подчерта журналистът.

По негово мнение е необходимо западните страни да инициират широка обществена дискусия за интегриране на мюсюлманското население.

"За да се спечели борбата срещу "Ислямска държава", самите мюсюлмани също трябва да участват в нея", изтъкна журналистът.

Хлайв призова за солидарност със свободата на словото по целия свят, а не само в развитите страни. Той припомни, че не се дава достатъчно гласност на насилието над журналисти и мирни граждани в Сирия и Ирак.

Водещи

Най-четени