За 3 часа от София до Букурещ: БДЖ ĸyпyвa eл. лoĸoмoтиви нa Ѕіеmеnѕ зa нaд 91 милиoнa лeвa 08.12 | 15:15

Машините ще развиват скорост от поне 160 км/ч

От iNews.bg

Държавното дружество "БДЖ - Пътнически превози" (БДЖ - ПП) обяви, че закупува 10 нови електрически локомотива. Те ще бъдат доставени от компанията Siemens ("Сименс Мобилити") срещу малко над 91 милиона лева без ДДС.

Локомотивите се финансират по линия на капиталовата програма на дружеството, уточниха за колегите от Money.bg от пресцентъра на БДЖ.

Машините ще развиват скорост от поне 160 км/ч.

Сумата за електрическите локомотиви включва поддръжка, обучение на персонал и разходите за аварийни ремонти. И десетте нови машини ще са модел Smartron X4-E-Lok-D.

"Първият ще бъде доставен до 18 месеца след сключване на договора. Останалите локомотиви ще бъдат доставени поетапно в срок до 24 месеца от сключването на контракта", разясняват от БДЖ.

Плановата техническа поддръжка на един от магистралните електрически локомотиви ще се извършва при достигане на пробег от 900 хил. км и е с обща стойност от над 101,7 хил. лв. без ДДС. Първи основен ремонт ще се прави при достигане на пробег от 1,2 млн. км, като стойността му е над 474,7 хил. лв. без ДДС. Тук влизат материалите, консумативите, резервните части и трудът.

Според условията на поръчката "Сименс Мобилити" ще обучи и определен брой хора, които да може да обслужват новите придобивки на дружеството.

Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Припомняме, че тази есен влакове на Alstom Coradia Lint 41 на TFC вече са в търговска експлоатация и направиха първото движение по маршрута Bucharest Nord - Brașov.

Още до края на годината новите влакове трябва да се движат по жп трасето София-Букурещ, Гюргево със спирка летището в румънската столица.

По маршрута Русе - Гюргево - Букурещ Север - Летище Отопени влакът ще се движи от декември 2023 година със завършването на работите по модернизацията на линията Гюргево - Комана - Букурещ Север.

Букурещ - Гюргево е първата влакова линия в Румъния. Тя е открита през 1869 година. През 2005 година е затворена след срутването на моста "Арджеш" в Градище.

От тогава до днес влакове между дунавския град и столицата се движат по заобиколен маршрут, който удължава с 60 км разстояние с повече от час и половина време. Най-сетне това скоро ще се промени, а с него вероятно и железопътното развитие на част от България.

А след цялостното модернизиране на жп линията между Русе и София, което също предстои, от столицата до Букурещ ще стигаме за максимум 3 часа.

Водещи