За ВСС няма „SMS-гейт“! Членовете на Съвета се увериха един друг, че не донасят на Борисов 18.01 | 17:50

Половината висши магистрати предложили да предоставят разпечатки от телефоните си от миналия четвъртък, когато изтече вътрешна информация до премиера, препратена от него на Лозан Панов

От Ростислава Иванова

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да си губи времето с разследване на обстоятелствата около изпратения от вътрешен човек SMS до премиера Бойко Борисов на миналото заседание в четвъртък, с който някой го информира за хода на проверката по "Яневагейт", където бе замесено и неговото име. Това заяви след днешното извънредно заседание на Съвета, свикано по този казус, председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

От думите му стана ясно, че днешното съвещание на висшите магистрати не е било официално, а "работно", поради което няма и решение от него. Тодоров обясни, че днес са присъствали почти всички членове на ВСС и всеки един от тях е декларирал пред колегите си, че не е изпращал въпросния SMS на министър-председателя.

"На работно заседание на ВСС стана ясно, че никой от членовете не е е изпращал СМС-а. Всеки го декларира за себе си, пред колегите си. Нямаме някакво крайно решение, това не е официално заседание. Всеки декларира пред останалите, че не е изпращал този SMS”, подчерта няколо пъти шефът на Етичната комисия.

Тодоров информира още, че почти всички членове на Съвета са присъствали на съвещанието и половината от тях са се съгласили да предоставят разпечатка. Той обаче не уточни кои от тях не са присъствали.

"Не е имало общо гласуване. Всеки от членовете заявяваше дали е изплащал SMS и дали дава съгласие за разпечатка", уточни той, цитиран от Фокус.

Самият Ясен Тодоров не смята да предостави телефонна разпечатка, призна той. "Аз съгласие за разпечатка няма да дам, но не защото се чувствам притеснен от нещо. Казал съм на моите колеги с кого съм комуникирал от 9.30 до 12.30 часа в онзи ден. Който иска, да си прави разпечатка. Не може някой да ме задължи да си извадя. Това е решение на абсолютно всеки от членовете на Съвета. Аз не отговарям за другите. Моето становище е, че ако тръгнем по тази плоскост, утре ще излезе някой и ще каже нещо и пак трябва да влизаме в обяснителен режим и да вадим разпечатки. Аз съм чист пред съвестта си", изтъкна магистратът.

Преди днешното заседание Тодоров коментира пред журналисти, че за него скандалите, с които се занимава ВСС напоследък ("Яневагейт" и "SMS-гейт" - бел.ред.) се инициират от "определени кръгове", които имат интерес да дискредитиран ВСС и да му губят времето, за да не се занимава с важната си работа.

"За мен истината е, че работите са много по-дълбоки и целта е много по-различна. Има определени кръгове, които имат интерес от това . Тази календарна година ще стане ясно кои. Няма да казвам нищо, защото утре пак някой ще тръгне да ме съди. Аз съм гражданин, правя си изводи от действията на определени лица, политици, магистрати. Не съм политолог, предполагам си", смята Тодоров.

Малко повече от час продължи свиканото днес извънредно заседание на ВСС по повод скандалния SMS, изпратен от вътрешен човек по време на редовното заседание на Съвета в четвъртък до Бойко Борисов, препратено после до шефа на ВКС Лозан Панов. Припомняме, че Панов прекъсна тогава заседанието, за да информира членовете на Съвета за съобщението, доказващо според него намесата на премиера в работата и решенията на съдебната власт. .

Преди извънредното заседание председателят на ВАС Георги Колев коментира пред медиите, че обсъждането на случая само губи времето на ВСС за ефективна работа. Колев потвърди, че не е присъствал на заседанието миналия четвъртък.

От пресцентъра на ВСС пък обявиха, че днешното заседание е работно и не е ясно дали след края му ще бъде предоставена информация за обсъжданията, тъй като членовете му няма да излязат с официално решение.

Припомняме, че SMS-ът до премиерът Борисов за хода на проверката по "Яневгейт", препратен после от неговия телефонен номер до Лозан Панов по време на заседанието, гласеше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме”.

Малко след това премиерът неочаквано пристигна в сградата на ВСС и пред журналисти заяви, че името му се спряга със случай, с който нямал нищо общо. Борисов обвини Лозан Панов, че го "атакува политически, спекулира с името му и поясни, че е препратил лично SMS-а. По-късно премиерът обяви, че не член на ВСС, а негов сътрудник, присъствал на заседанието му е пратил съобщението. Лидерът на РЗС Яни Янев пък призна, че негов човек първо пратил съобщение до него, а после той информирал премиера. И Борисов, и Янев обаче отказаха да назоват информатора си, за да не го дискредитират пред обществото.

Най-четени