За половин година са открити 60 хиляди работни места 03.02 | 20:40

През следващите 3 години минималната работна заплата ще продължи да расте

От Мая Александрова

БСП изпълнява предизборното си обещание за 250 хиляди нови работни места до края на мандата. През второто тримесечие на миналата година са открити 60 000. Това съобщи в Пловдив депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова на среща с ветерани от партията. Пред тях тя представи изпълнените ангажименти на левицата в социалната сфера и приоритетите за тази година, предаде в. "24 часа".

"Поехме обещание минималната работна заплата да стигне 450 лева в края на управлението ни. От началото на тази година беше увеличена от 310 на 340 лв. В следващите 3 години ще продължи да расте", посочи Нинова.

Тя отхвърли обвиненията на опозицията, че с вдигане на майчинството се стимулирала ромската раждаемост. Социалистката обясни, че помощта се дава на жени, които са работили през последните 12 месеца и са внасяли осигуровки. На тези условия отговаряли едва 82 ромки.
Правителството щяло полага усилия за утвърждаване на двудетния модел, защото сега масово българите имали само по едно.

Депутатката подчерта, че пенсионерите също не са забравени.

"От 1 януари замразихме стажа и възрастта за пенсиониране. Приехме и швейцарското правило за ежегодно осъвременяване на парите за старини", каза Корнелия Нинова.

Според нея вдигането на пенсиите с 3-4% от 1 юли тази година не е достатъчно, но инфлацията за 2013 г. била почти нулева.

"Все още нерешен остава въпросът за ранното пенсиониране, както и за пълната отмяна на плоския данък и замяната му с пропорционален, но не сме се отказали да изпълним и тези обещания", посочи депутатката.

Водещи

Най-четени