Загубилите се туристи – жертви или просто безотговорни? 21.05 | 09:34

Осъждам момчетата, но да не ги превръщаме в престъпници, заяви проф. Пимпирев

От Цанка Донкова

Жертви или просто безотговорни са били загубилите се в Стара планина младежи?

"Осъждам момчетата, но да не ги превръщаме в престъпници." Това заяви директорът на Българския антарктически институт – проф. Христо Пимпирев, в ефира на bTV. Случаят коментира и Иван Драгошинов от Планинската спасителна служба, който пръв е получил сигнала за загубилите се момчета. Той от своя страна посочи, че младежите са постъпили малко безотговорно. Те първоначално не са успели да го ориентират къде се намират.

"Казаха, че виждат светлините на Ботев и на Карлово, но не можех да приема това за чиста монета, защото тези две точки няма как да се видят от мястото, където посочваха, че са", уточни Драгошинов.

На няколко пъти спасителят е предупредил младежите да пестят батерията на телефоните и да разговарят само с представители на ПСС. Въпреки това трите изгубени момчета не са го послушали.

"Казаха ми, че са много уморени и премръзнали и да идва хеликоптерът да ги вземе", посочи Драгушинов и уточни, че на няколко пъти ги е молил да се върнат при постройка, покрай която са минали и им е служила за ориентир.

Спасителят посочим още, че българинът няма планинарска култура. Той заяви още, че една годишна застраховка струва 35 лв., когато включиш и хеликоптер, струва 40 лв.

"Тези хора нямат планинарската култура, затова няма да направят тази застраховка. Тръгнали са безотговорно и се държаха безотговорно", подчерта Драгошинов и допълни, че по около 20 000 лв. на човек излиза тази спасителна акция, но според бащата на едно от децата те не са били спасени, а само са намерили спасителния екип, обясни още ръководилият на спасителната операция.

Журналистката Лияна Панделиева също дискутира темата. Преди дни тя направи скандален коментар още докато течеше издирването ба момчетата. Панделиева ги бе нарекла "кретени и говедца". Панделиева този път посочи, че младежите са безотговорни, но отказа да се извини за дадената от нея квалификация.

"Без грам мисъл, без чувство за самосъхранение тръгват да се качват в Балкана по тениски и гуменки. В резултат се организира най-мащабната спасителна акция у нас", посочи Пандалиева. Тя уточни, че сега една глупост ще бъде героизирана, след като момчетата започнат да разказват как са преживели.

Тя посочи, че именно липсата им на отговорност предизвиква гнева ѝ. Тя застана зад идеята момчетата да организират кампания, с която да съберат сумата, която е похарчена за спасяването им и след това да я дарят.

"По този начин ще измият срама и ще платят за всяка глупост", уточни Пандалиева.

В същото време проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, заяви, че на първо място човешкият живот няма цена.

"Разбира се, ги осъждам, но не може да ги направим престъпници. В планината и най-опитният планинар може да се загуби", посочи той и заяви, че момчетата са действали в стресова ситуация. Той посочи още, че не е редно младежите да бъдат квалифицирани по някакъв начин, тъй като е можело да загинат.

Четири денонощия продължи спасителната операция, като бяха включени три хеликоптера на военните и Гранична полиция, 50 планински спасители, още толкова доброволци, обучени кучета, делтапланеристи. "Планинската спасителна служба е една много добре смазана машина, веднага реагирахме", посочи Драгошинов. Той заяви, че още първия ден 25 души са се включили в издирването на загубилите се младежи, а с всеки следващ ден броят на спасителите се е увеличавал.

"Дойдоха доброволци и от Боровец и от Троян", заяви той.

Той обаче изказа разочарованието си, че момчетата е можело и да не се обадят, след като са достигнали до ВЕЦ "Тъжа" и са открили други хора.

"Човекът ми каза: "Да, при мен са трите момчета. Искат да наемат кола, за да идат в Калофер, защото са много гладни. Помолих ги да не се мърдат от това място. Ако не бяха се обадили и бяха взели кола...", посочи спасителят.

Той заяви още, че "пробойните" почват още от училище, тъй като не се правят преходи и никой не казва на децата как да се процедира в планината. Той не скри радостта си от добрата развръзка.

"Целият Балкан сякаш въздъхна, когато казаха, че момчетата са намерени", завърши той.

Водещи

Най-четени