Задържаните за източване на средства от КТБ остават в ареста 22.07 | 17:21

Според съда те са си присвоили около 206 млн. лв. от банката

От iNews.bg

Обвиняемите за източването на средства от трезора на КТБ АД остават със същите мерки за неотклонение.

Софийският апелативен съд потвърди решението на градския съд, с което главният касиер на банката Маргарита Петрова и зам. главният счетоводител на банката Борислава Кючукова остават в ареста, а главният счетоводител на КТБ Мария Димова остава с мярка за неотклонение "домашен арест", информира БТА.

Според съда на този етап прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да се направи предположението, че трите жени са участвали в присвояването около 206 млн. лв. от банката.

От съда отбелязаха, че прокуратурата не е посочила конкретно в чия полза е извършено присвояването на средствата. Магистратите обаче отчетоха факта, че делото е в началния си етап и този въпрос може да се разреши по-късно. Софийският градски съд /СГС/ в определението си сочи, че парите са били присвоени в полза на Цветан Василев, въпреки че той не фигурира в самото обвинение.

По време на пледоарията си адвокат Татяна Дончева заяви, че няма как Василев да е ограбил собствената си банка. Според САС обаче КТБ не може да се нарече банка на Цветан Василев, защото според закона съществува огромна разлика между него като физическо лице и КТБ като търговска банка. Имуществото на самата банка е различно от това на Василев, допълниха съдиите.

Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев остава с мярка "парична гаранция" в размер на 10 хил. лева. Прокуратурата прецени, че няма да протестира решението на СГС, който прие, че Русев е извършил единствено документно престъпление. Пред журналисти Татяна Дончева заяви, че трите обвиняеми жени са "жертва на гигантска борба между колоси, родени от прехода". Според нея в обвинението на прокуратурата остава неизвестно как са присвоени парите и липсата им не е доказана.

Водещи

Най-четени