Задържаха група, правила фалшиви документи във В. Търново 04.12 | 12:42

Задържани са трима с мярка "подписка"

От Ралица Стоянова

Служители на сектор "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново проведоха полицейска операция за неутрализиране на престъпна група, занимавала се  изработване на неистински документи, информират от МВР.

В хода на акцията в жилище в града била открита печатница, където се "произвеждали" документите. При последвалото претърсване спецполицаите иззели техниката, с която били изготвяни фалшификатите и множество неистински български и чужди документи за самоличност, свидетелства за управление на МПС, контролни талони към тях, фалшива банкнота с номинал 200 евро. Иззети са и множество материали, заготовки, цветни снимки на лица, лични данни и записки, използвани за производство на фалшификатите.

При проведеното разследване било установено, че помещението е оборудвано от  престъпна група, действала от началото на  годината, като  набирала материали и поръчки от различни населени места в страната. Членовете ѝ, след като изготвяли фалшивите документи, ги разпространявали в страната.  

В момент на работа в печатницата са задържани  39-годишният Р. М. от  село Малки Чифлик, криминално проявен за кражба и Т.К. (28 г.) от Велико Търново. След претърсване в дома на 28-годишния мъж във Велико Търново бил задържан и третия участник в групата 56-годишният Д.Д., криминално проявен за изготвяне на неистински официални документи. Спрямо Д.Д. в момента се води досъдебно производство за същата престъпна дейност и вече има наложена мярка "парична гаранция”. 

Претърсени са четири  имота, използвани от задържаните, и два автомобила. Там антимафиотите открили и иззели преносим компютър, USB-устройство, харддиск, мобилни телефони, СИМ- карти, заготовки за ламиниране и други вещи. От дома на Р.М. в село Малки Чифлик са иззети и около 4 720 къса цигари без поставен акцизен бандерол.

Тримата - Р.М., Т.К. и Д.Д., са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Образувано е досъдебно производство за изготвяне на неистински официални документи в условията на продължавано престъпление и предварителен сговор, под наблюдението на районната прокуратура.

След разпит пред съдия мъжете са направили пълни самопризнания, наложени са им процесуални мерки "подписка”.

Действията по разследването продължават.

Най-четени