Законът за резерва връща военното обучение в училища и университети 21.08 | 15:54

В час на класния или в ЗИП учениците ще научават практически знания за армията

От Деляна Петкова

Законът за резерва предвижда да бъде въведено военно обучение в средните училища и в държавните университети. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА. Военният министър посети Международния скаутски лагер, разположен на Шуменското плато.

Военното обучение в средните училища ще бъде в часовете по задължителна избираема подготовка (ЗИП) или в часа на класния ръководител, при учениците в 11-ти и 12-ти клас, посочи Аню Ангелов. Той добави, че военна подготовка ще бъде въведена и за студентите в държавните университети.

Онези от тях, които желаят да получат военна подготовка, ще могат да постъпят както в действащата армия, така и в резерва, отбеляза още военният министър и допълни, че се очаква законът за резерва да влезе в сила от 1 януари 2012 г.

Министерството на отбраната ще продължи да предоставя свои имоти на скаутите в България и да подпомага дейността им. В подготовката на младежите от Международния лагер се включиха и военни от подразделението за специални операции на Военноморските сили. Те демонстрираха пред повече от 200 скаути от страната и чужбина техники за самоотбрана и оръжия, които се използват в Българската армия.

Екип от Военноморската болница във Варна проведе обучение за оказване на първа медицинска помощ при бедствия и аварии.

Международният скаутски лагер, открит преди седмица, е посветен на 100-годишнината на българското скаутско движение. Официалното му закриване е тази вечер.

Водещи

Най-четени