3500 резервисти заменят 5700 съкратени военнослужещи 06.06 | 18:41

Резервистът ще получава по 1 месечна заплата за годината за това, съобщи военният министър

От Кремена Бедерева

В национален мащаб трябва да се съкратят около 5700 военнослужещи, които ще се заменят от приблизително 3500 резервисти, допълни министърът. От началото на 2012 г. се предвижда да влезе в сила Закон за резерва на въоръжените сили. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, информира БТА.

Законопроектът е в момента във фаза на обществено обсъждане. Резервистът ще получава по една месечна заплата за годината за това, че се числи в доброволния резерв, а допълнително ще му се заплаща за всяко извикване за активна служба.

Според министър Ангелов замяната с резервисти на военнослужещите, които трябва да бъдат съкратени, излиза около 4-5 пъти по-евтино. Съкратените военнослужещи ще имат възможност да кандидатстват за свободни места в други поделения, около 2000 са вакантните длъжности във въоръжените сили в момента, уточни Аню Ангелов.

При напускане на военната служба съкратените получават обезщетения - до 20 заплати в зависимост от годините стаж в армията. На пренасочващите се към цивилни професии ще се плаща и част от стойността на съответния квалификационен курс.

101-ви алпийски батальон в Смолянския гарнизон се запазва, но ще бъде преструктуриран в известна степен през 2013 г. Според военния министър запазването на 101-ви алпийски батальон е свързано с "една уникална отбранителна способност на българската армия да разполага с подготвено в алпийско отношение военно поделение".

Военният министър посети днес Смолян и се срещна с военнослужещи от алпийския батальон. Съгласно плановете за преструктуриране, предстои намаляване на състава на военнослужещите в батальона с 55-ма.

Според министър Ангелов съкратените 55 военнослужещи ще бъдат заменени с около 34 резервисти.

 

Водещи

Най-четени