Започва кампания как да не се подхлъзнем или спънем на работното място 01.10 | 11:16

Статистиката показва, че 95% от паданията водят до счупени кости

От Теодора Кокаланова

Главната инспекция по труда започва кампания за предотвратяване на трудовите злополуки в резултат на подхлъзване и спъване. Ще бъдат проверени около 800 предприятия в цялата страна.

Проверките започват в секторите "Производство на храни" и "Хуманно здравеопазване". В тях заради наличието на "мокри" процеси и необходимостта от често хигиенизиране има висок риск от подхлъзване върху влажни настилки. Резултатите ще бъдат отчетени в началото на 2015 г.

При посещенията в предприятията инспекторите по труда ще информират работодателите и работещите за рисковете на работното място, които могат да доведат до падане след подхлъзване и спъване, както и как да ги минимизират. Ще се разпространяват обучителни видеоклипове, изготвени от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

Статистиката показва, че 95% от паданията водят до счупени кости. Често те причиняват и мозъчно сътресение. В 35% от случаите периодът на нетрудоспособност след падане е минимум месец.

Дори и леки травми като навяхване например, могат да доведат на по-късен етап до хронични проблеми заради промените в начина на придвижване и седене, а оттам и на пренатоварването на различни групи кости и мускули.

През 2013 г. у нас са станали 503 от 2277 трудови злополуки на работното място или 22% от всички. Това показват оперативните данни на НОИ за трудовия травматизъм през миналата година, предоставени за ГИТ, предаде БТА. Делът им варира през годините между 22 на сто и 24 на сто. За сравнение заради втората по честота причина за инцидентите на работното място - загубата на контрол върху превозни или подемно-транспортни средства, са станали 216 злополуки през 2013 г. 

За отстраняване на нередности ще се дават предписания, чрез които работодателите ще получат точни указания как да подобрят условията в предприятията си. Инспекторите по труда ще следят с последващи проверки дали нередностите са отстранени. И в България, и в световен мащаб, инцидентите след подхлъзване или спъване с падане на нивото, на което се намира работещият, са най-честата причина за трудовия травматизъм. 

Водещи

Най-четени