Инспектори гледат под лупа шивачите дали им е удобно да работят 20.08 | 15:43

От ГИТ досега са установени 2485 нарушения

От Цанка Донкова

Ако не живеете в някое племе, което никога не е имало досег с цивилизацията, то вие знаете какво са дрехите. Ако пък се разровим в религиозната история, тогава смело ще може да кажем, че Адам и Ева са били единствените хора, които не са знаели какво е облекло. Важното е, че ние знаем и следователно знаем, че дрехите ни се изработват.

Трябва да посочим обаче, че въпреки целия напредък на цивилизацията, за да се радваме днес на тениски, поли, ризи, дънките, рокли и т.н. някой е прекарал безброй часове с игла в ръка и пред шевната машина.

Как обаче работи този някой и всичко ли в процеса на работата му е "по книга"? Именно е основната тема на течаща проверка от Инспекцията по труда на предприятията в шивашката индустрия.

До момента са направени 403 проверки в 393 предприятия от икономическа дейност "Производство на облекло". Броят на заетите в проверените предприятия е 17 699.

Констатирано е, че нерядко работодателите в производството на облекло не осигуряват и елементарни удобства на работниците, като подходящи столове, които могат да се коригират съобразно ръста на работника, работната поза и характера на производствения процес. Не се осигуряват устройства за сядане на работещите - при кроене, гладене, преглед на дефекти.

Работните повърхности са малки и пречат на свободата на движенията при извършване на отделните дейности, допълват от ГИТ. Оттам са установили, че не са разработени специфични за всеки труд профилактични програми за намаляване на ергономичните рискови фактори.

Удобното обзавеждане на работното място, като наличието на регулируем работен плот и стол, които могат да се регулират според индивидуалните особености на работещия и така да се избегне работа при неудобна работна поза, е основно ергономично изискване, пишат от ГИТ.

Периодична промяна на ушиваните изделия (редуване на големи с малки по размер) и по-чести почивки могат да облекчат негативното влияние на продължителната седяща поза, допълват от ГИТ. Материалите и инструментите трябва да бъдат в ръчния обсег на работещите и те да ги достигат без да се налага прекомерно разтягане, повдигане на пръсти или полагане на друго усилие за това. Могат да се осигурят специални приспособления за педалите на машините, които да създадат опора както за работещия крак, така и за свободния. Подреждането на работното помещение трябва да не създава препятствия за движение в него, се посочва още в съобщението.

Досега са установени 2485 нарушения, от които 1575 са свързани с изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Дадени са 2455 задължителни за изпълнение предписания и са съставени 82 акта. Въпреки че нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд като цяло са повече, актовете са съставени основно за нарушения по трудовите правоотношения - 66 от всички.

Най-често те са за работа без писмен договор, забавени възнаграждения, нерегламентирано полагане на извънреден труд и т.н, информират от ГИТ, допълва БТА.

За отклоненията от ергономичните изисквания за работното място инспекторите по труда са дали задължителни за изпълнение предписания за отстраняването им. Ще има и последващи проверки, за да се установи дали предписанията са изпълнени.

Водещи

Най-четени