Започва проверка за опасни дървета в София 20.08 | 12:34

Общината обяви конкурс, изпълнителят ще е ясен до края на септември

От iNews.bg

След поредицата инциденти с паднали дървета, при които се стигна дори до отнемане на човешки живот, Столична община най-накрая стартира процедура за обследване и фитосанитарна оценка на дървесната растителност на територията на града. Стойността на поръчката е 70 000 лв. без ДДС, предаде БГНЕС. Сумата се отпуска до края на 2018 г. или до изчерпването й в хода на изследователските работи.

Изследванията на дърветата трябва да се извършва със специална техника, която позволява неинвазивна диагностика на дърветата, изследване на стеблото, кореновата система, като се предоставят данни за устойчивост на вятър, както за наличието на кухини и гнилости. Измерванията, трябва да се илюстрират с графики, които да показват състоянието на дървесния ствол и вероятната посока на падане. Изследването на дърветата трябва да бъдат придружени и от заключения на фитопатолог, който да предостави становище, оценка на риска и предложения за необходимите следващи манипулации, включително и премахването на опасните дървета.

Изборът на изпълнител ще е на база представена икономически най-изгодна оферта. Документи се подават до 25 август, което предполага, че до края на септември Дирекция "Зелена система” на Столична община и избраният изпълнител, ще могат да пристъпят към обследване на застрашаващи живота и здравето на хората дървета на територията на София.

Водещи

Най-четени