Започва рехабилитацията на пътя Казачево-Стефаново-Дебнево-Велчево 09.08 | 18:01

Парите идват по линия на Оперативна програма "Регионално развитие"

От Андриян Георгиев

Днес беше даден старт на рехабилитацията на път III-3505 Казачево-Стефаново-Дебнево-Велчево, който е с дължина 20,381 км.

Рехабилитацията на третокласния път, който преминава през две населени места в Ловешка област, е част от Оперативна програма "Регионално развитие”, втори етап, ЛОТ 18.

Третокласният път е от републиканската пътна мрежа и е със средна възраст 22 години, т.е. той не е рехабилитиран за този период. Свързва три от общините – Ловеч-Троян-Априлци, и освен, че осигурява директната връзка с областния център, той достига до подножието на Балкана и до туристическите обекти.

След пълния ремонт пътят ще добие съвсем нов европейски облик, което е важно за жителите и гостите на Ловешка област.

В участъка има общо 7 големи съоръжения и 6 пътни кръстовища. В рамките на проекта ще бъдат подменени парапетите, хидроизолацията и тротоарите на 5 моста. Предвижда се и ремонт на всички малки съоръжения – водостоци и подпорни стени ще бъдат ремонтирани, а разрушените оттоци ще бъдат подменени с нови. Отводнителните окопи ще бъдат почистени и също ремонтирани.

По трасето на целия участък ще бъде монтирана предпазна ограда и бетоновите бордюри ще бъдат подменени с нови, предвижда се и реконструкция на електропроводи средно напрежение.

Проектът предвижда укрепване на свлачище от км 5+800 до км 6+000, което се намира вдясно от трасето и от години е затихнало. В района е направена подробна полярна снимка и е изготвен геоложки доклад. Укрепителните работи, които проектът предвижда, са насочени към водохващане и извеждане на водите извън участъка, както и дрениране на подпочвените води.

Срокът за изпълнение на дейностите по рехабилитацията е 4 месеца, и ние се ангажираме не само да го изпълним, но дори да приключим по-рано, заяви категорично Лиляна Колева – представител на Обединение "АБС – Радо Олрат”, изпълнител на проекта, като се ангажира обектът да е завършен без проблеми и с високо качество на изпълнение.

Подобряване на състоянието на път III-3505 в участъка от км 0+000 до км 20+381, с дължина 20,381 км ще осигури по-безопасно придвижване между областния център и общините Троян, Априлци и Севлиево. Връзките в границите на Северозападния район за планиране ще бъдат подобрени, а достъпът до административните, здравните, културните и образователните услуги ще бъде улеснен.

Републикански път III-3505 е важна връзка и с републикански път I-4 и път ІІІ-607. Рехабилитацията на пътната отсечка е реална предпоставка за намаляване на пътнотранспортните произшествия и така ще се повиши безопасността на движението.

Водещи

Най-четени