Започват масови съкращения в затворите у нас 02.04 | 13:23

Очаква се правосъдното министерство да освободи около 700 чиновници

От Беатрис Николoва

Правосъдното министерство започва масово съкращение на чиновниците по затворите. Очаква се да бъдат освободени около 700 чиновници от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията” и съдебната охрана, предстои и преструктуриране на Агенцията по вписванията. 

Това съобщи заместник-министърът на правосъдието Петко Петков преди заседанието на Висшия съдебен съвет. По негови думи ще бъдат освободени половината от регионалните звена на Агенцията по вписванията (6 от общо 12) и ще бъде съкратен 5% от персонала.

Причината е, че според направените анализи, броя на администрация на затворите в страната надхвърля средното за Европейския съюз. Петко Петков заяви, че сред съкратените няма да има надзиратели, социални работници или психолози, които работят пряко със затворниците. Няма да има съкращения и на служители от фронт офисите на Агенцията по вписванията.

Проблем обаче се оказва финансовата страна на съкращенията. Според закона, освободените трябва да бъдат обезщетени  с определен брой брутни работни заплати. Министерството на правосъдието няма пари за тези плащания и по тази причина в момента въпросът е поставен пред Министерството на финансите.

Ако и финансовото министерство няма пари, обезщетенията ще бъдат изплатени на по-късен етап. Той гарантира, че Агенцията по вписванията няма да бъде сведена до дирекция към Министерството на правосъдието и ще остане самостоятелна структура.

В същото време, през последните години, надзирателите в затворите алармират, че заплащането им е твърде ниско, а допълнителни социални плащания направо липсват. По този въпрос натиск върху изпълнителната власт в България оказва и Европейският съд по правата на човека. Страната ни има срок до средата на 2016 година да подобри значително условията за лишените от свобода, но пари за нови затвори няма, което означава, че в момента на практика всеки затворник би могъл да осъди България пред европейския съд заради лошите условия.

Агенцията по вписванията също започна масови реформи. В началото на седмица бе анонсиран доклад, който показва множество нарушения в Търговския регистър, което доведе до уволнението на шефа на агенцията  Венцислав Спирдонов. На негово място бе назначена досегашната заместник-директорка Елена Маркова.

 

Водещи

Най-четени