Съветът на Европа алармира за провал в условията на българските затвори 26.03 | 18:03

По този повод наскоро Германия отказа да екстрадира трима български граждани

От iNews.bg

Съветът на Европа алармира за продължаващ провал в подобряването на отношението към лишените от свобода и условията в затворите у нас.

Комисията за предотвратяване на изтезанията даде публично изявление по този повод – това е процедура, към която се пристъпва в изключително редки случаи и която е използвана едва 7 пъти от 1992 година до днес, пояснява БНР.

Според комисията, през последните 20 години, продължава малтретирането на затворници и арестанти от полиция и надзиратели, допускане на насилие между затворници, крайно лоши битови условия и недостатъчни здравни грижи. За някои от условията, мисиите у нас показали дори влошаване на условията.

От публичния доклад на Комисията за предотвратяване на изтезанията, че расте и корупцията в българските затвори. Налагало се лишените от свобода плащат на надзиратели, административен или медицински персонал за неща, които им се полагат по закон или за да получат специални привилегии.

За ситуацията българските власти били уведомени за готвения доклад още преди година, но позицията им не успокоила тревогите на Съвета на Европа, защото са били неизчерпателни, обяснявали са част от слабостите с действащото законодателство или с бюджетни ограничения и са отрекли наличието на други от посочените проблеми.

Същевременно стана ясно, че положението в затворите, насилието срещу деца в институциите, съдебната реформа и словото на омразата ще са акцентите в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет, посветен на състоянието на правата на човека у нас през 2014 година. Той ще бъде представен днес (26.03). Подобни анализи Българският хелзинкски комитет публикува от 1993 година насам.

Докладът на Съветът на Европа става достояние само няколко дни след като Германия отказа да екстрадира трима български граждани, за които България е издала европейска заповед за арест, заради лошите условия на затворите у нас.

Водещи

Най-четени