Започват проверки на вносните плодове и зеленчуци 15.02 | 07:39

Проби ще се взимат от различни места, най-вече на борси и тържища

От Георги Георгиев

Новата Агенция по безопасност на храните започва проверки на плодове и зеленчуци с произход Йордания, Македония и Турция.

Това заяви вчера (14 февруари) заместник-директорът на агенцията Антон Величков, цитиран от агенция "Фокус".

Проверките ще се състоят на територията цялата страна, като проби ще се взимат от различни места, най-вече на борси и тържища.

Според Величков откритите на пазара в столичния квартал "Слатина” зеленчуци с повишено съдържание на пестициди са доказателство, че контролните органи в страната работят.

"Спряхме и не допуснахме тяхното излизане на пазара, което беше и най-важната цел, която си бяхме поставили. С тази акция успяхме да защитим българския производител”, коментира Величков.

При предстоящите проверки контролните органи ще проверяват предимно вносните стоки, тъй като в момента те преобладават на българския пазар.

До средата на март в областните градове у нас ще бъдат открити 28 горещи телефона, на които потребителите ще могат да дават своите сигнали. Към момента агенцията разполага само с един телефон в София. Това е първата работна седмица на новосформираната Агенция за безопасност на храните. 

Величков посъветва потребителите да измиват добре плодовете и зеленчуците с вода преди консумация, тъй като това ще намали концентрацията на пестициди в тях.

iNews припомня, че вчера при проверка на столичен пазар министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов оповести резултатите от проверка на вносни зеленчуци от Йордания - в тях бяха установени пестициди над нормата и опасни за здравето на човека.

Водещи

Най-четени