Започна втори етап от строителството на пътя към Маказа 01.09 | 13:35

На 15 октомври пътят през прохода Маказа отново ще бъде отворен

От Олга Андреева

Днес беше поставено началото на проекта за строителство и рехабилитация на пътя Кърджали-Подкова.

Това е втори етап от строителството на трасето през прохода Маказа - част от трансевропейския коридор номер 9. Обектът е с дължина 34 километра и включва рехабилритирането на 8-километрова магистрален тип отсечка от Кърджали до спирка Джебел и 26 километра ново строителство.

След Подкова тя вече ще се свърже с построения път до българо-гръцката граница, отбелязва БТА. Срокът за изпълнение е 25 месеца.

Изграждането е съфинансирано от Кохезионния фонд на ЕС чрез Оперативна програма "Транспорт". След търг за изпълнител е избрано дружество "Кърджали- Подкова", предложило най- ниска цена - близо 32 млн. лв.

Стартът на проекта днес беше даден от премиера Бойко Борисов и министрите Росен Плевнелиев и Ивайло Московски. Борисов заяви, че един от приоритетните обекти в района е околовръстният път край Кърджали, който ще е важен елемент от трансграничния път от Хелзинки до гръцкия град Александруполис.

Плевнелиев посочи, че за подобряване инфраструктурата в област Кърджали по две оперативни програми се влагат общо 80 млн. лв. и това е само началото.

Той конкретизира и една дългоочаквана дата - 15 октомври, когато между България и Гърция наново бъде отворен пътят през прохода Маказа. 

 

Най-четени