Пътят "Подкова - Маказа" още няма акт 16 26.05 | 09:35

Отсечката е завършена в края на 2006 година и все още не е въведена в експлоатация

От Андриян Георгиев

Отсечката "Подкова - Маказа" е завършена през октомври 2006 година, но и досега няма акт 16 и не е въведена в експлоатация, съобщи областният управител на Кърджали Иванка Таушанова, цитирана от БТА. 

Според нея България трябва да свърши огромна по обем работа до края на лятото по проекта "Маказа", за да навакса допуснатото изоставане от предходните правителства и да догони гръцката страна.

След работни срещи в София и гръцкия град Комотини е станало ясно, че въпреки подписаното двустранно споразумение за откриването на трите ГККП-та при Рудозем, Гоце Делчев и Маказа още през 1996 г., българската страна не може да се похвали със свършеното до момента по последния проект.

Пътят до Маказа не е въведен в експлоатация и тъй като не е част от  републиканската пътна мрежа и няма как да бъде сключен договор за поддържането му. Той се нуждае от ремонт, който трябва да се плати от бюджета, коментира още Таушанова. 

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) вече е възложила изработването на проект за укрепване на трасето, а за да стане участъкът проходим, ще са необходими около 1-2 млн. лв., смятат специалистите.

Водещи

Най-четени