Заради Цветанов: Алексей Петров и „октоподи“ осъдиха България в Струсбург на 114 000 евро 31.03 | 16:18

При показния им арест са погазени редица човешки права, реши европейският съд

От iNews.bg

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да заплати 114 000 евро обезщетение на показно арестуваните през 2012 г. при акцията "Октопод" - Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците. Това съобщиха от европейската съдебна институция.

Акцията по задържането на четиримата беше под ръководството на тогавания вътрешен министър Цветан Цветанов. Задържането им бе заснето и разпространено от пресцентъра на МВР. Според полицейски източници обаче целта на спецоперацията е била да изглежда респектиращо пред камерите, което е наложило повтаряне на някои от кадрите.

В решението си съдът в Страсбург отбелязва широко отразените в медите полицейски операции, като констатира няколко нарушения: на забраната за изтезаване, на презумпцията за невиновност, на правото на справедлив процес, на зачитане на личния живот и непредоставяне на ефективни средства за защита.

Нарушението на презумпцията за невиновност пък е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и тяхната вина.

Съдът постанови обезщетение от 90 00 евро за братятя Дамбовци и семействата им, 15 000 евро за Хамстера и 9000 евро за Алексей Петров.

Обвинението срещу групата, ръководена от Алексей Петров, беше за рекет, изнудване и заплахи, пране на пари, източване на комбинат "Кремиковци", укриване на данъци и сводничество. В българската съдебна система обвиненията по операцията "Октопод" бяха разделени в последствие на няколко дела, припомня БНР.

В момента в Софийски градски съд (СГС) продължава едно от делата "октопод" срещу Алексей Петров и още няколко души, обвинени в изнудване в периода на 90-те години на 20-ти век. Основното дело "Октопод” срещу групата обаче бе окончателно прекратено, след като прокуратурата не успя да докаже внесените обвинения за престъпленията.

Миналата година Съдът в Страсбург осъди България за нарушаване на човешки права и по друга полицейска акция на Цветан Цветанов - "Медузите" и изказванията на министъра по делото "Касоразбивачите".

 

Най-четени