Засега Морската градина във Варна няма да се застроява 04.07 | 17:06

Варненските общински съветници приеха Общия устройствен план на града

От Андриян Георгиев

С почти пълно единодушие варненските общински съветници са приели Общия устройствен план (ОУП) на Варна, който ще е в сила в следващите 25 години, съобщи агенция "Фокус".

Новият ОУП забранява всякакво строителство в Морската градина до началото на местност Евксиноград.

Основен проблем при първоначалния вариант на общия устройствен план беше застрояването на част от Морската градина, срещу което се надигна гражданско недоволство.

Изключение ще бъде направено за Логопедичната детска градина, която се намира на територията на Морската градина и за имот, собственост на Министерството на отбраната с площ 60 декара, където ще бъде построен новият варненски зоопарк.

Решението задоволи напълно претенциите на множество неправителствени организации и граждани, които протестират вече няколко месеца срещу всякакви строежи в Морската градина.

По думите на председателя на групата на ГЕРБ в Общинския съвет във Варна ОУП щял да даде възможност за привличане на нови инвеститори във Варна, за разкриването на нови работни места и за подобряването на инфраструктурата. 

Припомняме, че вчера (3 юли) над 1000 протестиращи граждани блокираха булеварда пред сградата на Варненската община, като настояването им беше да не се допуска застрояване на Морската градина. Група граждани около политолога Огнян Минчев пък инициираха подписка и петиция срещу застрояването, а самият Минчев изпрати отворено писмо до премиера в опит да не се допуска за пореден път частни интереси да накърняват обществените.   

Водещи

Най-четени