Затварят София от полунощ, няма да може да се влиза и излиза 16.04 | 23:30

Изключения ще се правят в много малко случаи, масовото преселение за Великден приключва

От iNews.bg

Двумилионна София се затваря, стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет, на който псисъстваха шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски, здравният министър Кирил Ананиев и вътрешният министър Младен Маринов.

"От сряда се наблюдава масово напускане на столицата, която е основното огнище с най-много болни и заразени. Всички тези хора, които напускат София, са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици.

Най-вероятно те ще станат ясни в близката една седмица и този процес продължава – вчера и днес, най-вероятно утре и вдругиден.

Щабът наблюдаваше тези процеси с изключително безпокойство, случаите пак са близо 40 до този момент. Тези два дни, в които имаме по толкова много случаи, не са инцидент, а тенденция. Това е в абсолютен контраст с безгрижието, наблюдавано от нашите съграждани.

Щабът предложи затваряне на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането й. Премиерът прие доводите ни и разпореди за издаване на заповед от здравния министър", каза Мутафчийски.

Ананиев добави: "Всичко това ми дава основание да издам заповед, считано от 00 часа тази нощ до второ нареждане да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства, с изключение на товарните коли, които трябва със съответната документация да докажат необходимостта от извършване на съответния транспорт.

На второ място са автомобилите със специален режим на действие и превозват граждани с нужда от лечение. Имат право да влизат и излизат автомобили, които превозват медицински лица, които отиват на работа в съответното лечебно заведение.

Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните и ВиК дружествата, както и на тези, заничаващи се с интернет и ТВ разпространение.

Не важи и за служебните автомобили, превозващи работници към или от работните им места. Шофьорът трябва да посочи кое е предприятието и телефона на неговия ръководител.

Ако работник пътува с ЛМПС, също трябва да посочи в декларацията предприятието, където отива, като се определя времеви график от 06 до 08 сутринта за отиване и от 18-20 часа вечер за връщане".

Разбра се още, че ще има допълнително възнаграждение за полицаите, които са на първа линия из кварталите и КПП-тата.

 

Вътрешният министър Младен Маринов бе видимо ядосан: "Не знам как да определя чувството, което изпитвам в момента. Но днес полицаите на пунктовете бяха подложени на изключително унижение от гражданите. Над 5000 автомобила бяха върнати от полицейските служители на КПП-тата в София. Имахме игра на котка и мишка. 

"Отивам да си сложа зелето. Отивам да не знам си какво…." и какво ли още не. Не мога да определя и опиша всички простотии, на които бяха подложени полицаите от гражданите, минаващи пред КПП-тата", призна министър Маринов.

"Не знам тия дето заблудиха полицаите и напуснаха София как ще се върнат в столицата", допълни шефът на силовото ведомство.  "Не исках да се стига до тук, но като видях как обществото проявява "самодисциплина" трябва да бъдем по-строги към тези към тези, които пренебрегват мерките, за да защитим тези, които ги спазват", допълни министър Маринов. 

Той бе категоричен, че тези мерки са строги, но ако не работят ще има и по-строги.

 

Водещи

Най-четени