Заформя ли се тройна коалиция? 24.04 | 11:50

Марешки обеща и на Радев да подкрепи правителството на ГЕРБ и ОП, чака предложение за участие в кабинета

От iNews.bg

Заформя ли се тройна коалиция е въпросът, който излиза след първата среща на президента Румен Радев с парламентарно представените партии. Държавният глава проведе консултации с депутатите на "Воля" на Веселин Марешки. Бизнесменът потвърди пред Радев, че парламентарната му група ще даде подкрепа на правителство, съставено от ГЕРБ и "Обединени патриоти", за което преговори се водят вече 2 седмици. Това обаче не се случва за първи път. Марешки вече веднъж обеща такава подкрепа по време на срещата си с Бойко Борисов, а потвърди думите си и миналата сряда, когато 44-тото Народно събрание заработи.

Сега обаче Марешки си остави вратичка и за оттегляне на подкрепата си на по-късен етап. "Парламентарната група на "Воля" е единствената, която на първия етап може да доведе до стабилност на управлението. Ние, освен подкрепа на първия етап за едно ново правителство, ще бъдем и един от основните корективи за това дали се спазват предизборните обещания", заяви Марешки след консултациите при президента, предаде БГНЕС.

От думите му стана ясно също, че той и депутатите му ще подкрепят съставянето на кабинет "Борисов 3", за да се даде стабилност на държавата и да не се стига до поредните предсрочни избори. "На консултациите с президента се обединихме около това, че бързи избори веднага, отново биха били пагубни за българската държава. А от там и за българския народ и българския бизнес", заяви Марешки.

Той отбеляза още, че няма да иска постове в новия кабинет в замяна на подкрепата, която ще даде. "Разговори с тях (ГЕРБ и ОП – бел.ред.) за участие в изпълнителната власт не са водени. Той обаче не изключи и да има такова предложение по-натам. "Към днешната дата не са водени никакви разговори. Нашето усещане е, че се изчаква достигането на споразумение до първите две формации, които ще участват в една такава коалиция и когато приключат преговорите между националистите и ГЕРБ, предполагам, че тогава ще има и покана към нас. Очаквам това да стане в следващите дни", каза още Марешки.

Водещи

Най-четени