Защо президентът не пътува в чужбина? 08.01 | 12:21

Проблемът е, че се страхува да не бъде питан от чуждите лидери за офшорките

От Кремена Бедерева

Държавният глава Росен Плевнелиев би шута на дипломацията и през 2013 година не може да блесне с никакъв външнополитически успех, коментираха пред в. "Всеки ден" дипломати от кариерата. За цялата минала година президентът има само 6 официални визити зад граница по покана на своите колеги, без да се броят международните форуми и срещите на върха на Евросъюза, на които той е задължен да присъства.

Държавният глава тотално зачеркна двустранните отношения със страните ни от ЕС, с Русия и с Изтока, роптаят експерти. Така, освен че тотално елиминира конституционното си задължение да бъде обединител на нацията, Плевнелиев занемари и отговорността си да представлява България в международните отношения.

Две са основните причини държавният глава да се страхува от двустранни срещи със своите колеги и да предпочита многостранните форуми. Първата е, че визитите му в чужбина трябва да бъдат координирани с външното министерство, което не се нрави особено на президента. Той всячески гледа да избягва контакта с министрите, освен когато не се налага на официални церемонии. По-важният проблем за Плевнелиев обаче е, че се страхува да не бъде питан от чуждите лидери за офшорките, както и за връзките си с олигарси, благодарение на които дойде на власт, довериха източници от "Дондуков" 2.

Плевнелиев владее добре немски и английски и в случая няма проблем някой чужд лидер директно, без да ползва преводач, да го пита ребром за скандалите около него, коментираха запознати. Затова президентът избягва двустранните разговори, а и самите чужди лидери нямат особено желание да го канят в страните си, допълниха източниците на "Всеки ден". През 2013 г. държавният глава бе на посещения само във Франция, Унгария, Естония, Виетнам, Словакия и Австрия. По време на нито едно от тях обаче президентът не постигна някакъв особен резултат за страната, освен протоколни декларации и речи, твърдят дипломати.

В тази графа не попадат пътуванията на Плевнелиев до Брюксел, Ню Йорк, Вилнюс, Краков и Флоренция, където участваше в международни форуми. През миналата година президентът имаше протоколен разговор с Барак Обама по време на присъствието си на годишния форум на глобалната инициатива на Бил Клинтън. Като малко дете, което се радва на играчките, Плевнелиев се похвали, че стоял до американския си колега. Росен така подскачаше от радост, че е говорил с американския лидер, че хората наоколо дори го сравнили с хлапе, което е получило неочакван подарък от Дядо Коледа, коментираха тогава потресени дипломати.

Водещи

Най-четени