Защо страната ни остава лидер по корупция в Европейския съюз 25.01 | 09:14

Най-засегнатият сектор е съдебната система, сочи доклад на „Прозрачност без граници“

От iNews.bg

Откакто страната ни е влязла в Европейския съюз непрекъснато търпи критики, най-вече по отношение на високите нива на корупция у нас. И макар властта да заявява желание да се справи с този сериозен проблем, България отново е сред най-корумпираните страни в съюза за миналата година. Това показва новият доклад на неправителствената организация "Прозрачност без граници".

Най-засегнатият сектор е съдебната система, след нея най-голяма подкупност има в законодателната власт. Трябва да отбележим, че в продължение на няколко поредни изследвания съдебната система отбелязва стойности, които свидетелстват за изключително сериозен проблем. 

Според данните най-често българите дават подкуп на лекари и пътни полицаи. Едва 19 процента от далите подкуп биха подали сигнал за корупция, констатира изследването.

Сега страната ни се срива до 75-та позиция за 2016 година. От близките до нас страни Румъния е на 57-ма позиция далеч преди България, Гърция е 69-та, Сърбия е 72-ра, на същата позиция като България е и Турция. Сред страните, които са след България са Беларус, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Молдова, Украйна, Русия, Казахстан. 

В края на класацията са Венецуела, Ирак, Гвинея Бисау, следват Афганистан, Либия, Йемен, Судан, Сирия, Северна Корея, Южен Судан и Сомалия.

С най-добрия антикорупционен индекс могат да се похвалят Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада. Веднага след това са Германия, Люксембург, Великобритания и САЩ.

Водещи

Най-четени