Зелените блокират завода за рециклиране на боклук в София? 09.04 | 13:30

Каролев и Сандов отново си размениха взаимни обвинения

От iNews.bg

Темата за екорекета става все по-актуална, а обвиненията в блокиране на проекти и безсмислени жалби стават ежедневни. Темата беше дискутирана за втори път от съпредседателят на ПП "Зелените” Борислав Сандов и икономистът и съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски Владимир Каролев пред Нова тв.

"Този дебат не е само за екология и рекет, а за икономиката на страната. Борислав Сандов е представител на така наречените "партийни зелени”. Това, което много ги заболя, беше, че миналата есен ги направих на салата, защото програмата им беше по-лява от тази на БСП", каза Каролев.

Той посочи, че похват на природозащитните организации е да кандидатстват заедно с жалби срещу проекти, за да не може бързо да действа съдебната реформа и да трябва да се отхвърлят жалби една по една.

"Факт е, че "Зелените", рамо до рамо с рекетьора Дончо Иванов (Сдружението му Коалиция за устойчиво развити) блокират завода за рециклиране на боклук в София", заяви Каролев. 

Проект, който има български ОВОС, има направена екологична оценка от Европейската инвестиционна банка, която финансира проекта, и одобрение от Европейската комисия. Дали са завели делата заедно или по отделно, не ме интересува, обясни икономистът.

Каролев обвини тези организации, че бавят инвестиция на канадска компания в Крумовград, "а Канада е на седмо място в света по ниско ниво на корупция", добави икономистът. От своя страна Сандов посочи, че Дончо Иванов е типичен пример за екорекетьор.

По-късно от НГК "Природата за хората и регионите" излязоха със съобщение, в което обвиняват Петко Ковачев и съпартиеца му Борислав Сандов, че мълчат за делото, което ПП Зелените и "Институт за зелени политики" водят срещу американската компания Парк Плейс Енерджи за проучване на въглищен газ.

В писмото са приложени две напомнителни писма от съда в интервал от три месеца, които приканват Зелените да внесат десетте лева държавна съдебна такса за делото.

1492657

1492658

"Това е изпитана практика, чрез която зелените НПО-та водят дела срещу различни обикновено големи проекти. Пускат жалба, но не внасят задължителната такса от 10 лв. Подадените жалби чрез съда се изпращат до ответната страна. В интервала до насрочван на делото, обикновено няколко месеца чрез различни начини, най-вече чрез посредници, те предлагат споразумение на инвеститора. То е или за изготвяне на екологична оценка, или ОВОС. Ако той (инвеститорът) се съгласи, таксата не се внася и жалбата се отхвърля от съда. При несъгласие таксата се внася, делото се води с години, шиканира се (бави се умишлено), искат се нови доказателства и експертизи. След това се жали и на по-горна инстанция и така минават години. Проектът се обезсмисля и в повечето случаи се проваля", обясняват от НГК "Природата за хората и регионите". Темата все още не е коментирана нито от Сандов, нито от Петко Ковачев.

Сандов обаче отвърна на обвиненията на Владимир Каролев като заяви, че автентичното зелено движение може да се види на "Орлов мост”, по Черноморието, в защита на природните паркове.

"Сега се води пропагандна кампания, опити за набеждаване, осъществявана най-вече през "медиите-бухалки”, каза Сандов. "Подготвяме се да съдим тези медии".

Борислав Сандов е категоричен, че Зелените не спират бизнеса, а използват всички инструменти, които са налични, за да защитят обществените интереси.

Ако бизнесът в България прави нещата, както трябва да се случват, в рамките на закона, той няма да се притеснява от нас или от някой друг. Използването на съдебната система е демократично право, подчерта Сандов.

Ние искаме да се развива бизнесът, но устойчивият, зеленият бизнес. В България "зелена енергия” стана мръсен бизнес, а според последната статистика на Брюксел този сектор е създал 1 млн. работни места. "Европа върви към "зелена икономика, към устойчиво развитие. Това са плановете на ЕС и това е, което се опитваме да правим ние в България. За съжаление срещаме хората и инструментите на статуквото, които искат да блокират този процес. В същото време очернят зеленото движение, като създават псевдоорганизации, псевдопартии и така се опитват да объркат българските граждани кой кой е", добави Сандов.

 

 

 

 

 

 

 

Водещи

Най-четени