Фирми с интереси в добивната индустрия създадоха псевдоекологични организации 08.04 | 17:11

"Проекти на тези фирми унищожават или замърсяват околната среда и затова те искат да заобиколят закона"

От Беатрис Николoва

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" поздрави колегите от Нова тв за разследването, с което доказа, че у нас се упражнява екорекет.

Припомняме ви, че след репортаж на Марин Николов, в който стана ясно, че Коалиция за устойчиво развитие иска 200 000 евро от бизнесмен, който се занимава с газификацията на Златица и Пирдоп, софийската градска прокуратура започна проверка по случая.

Коалиция "За да остане природа в България" призовава всички лица, които са били подлагани на рекет, като показания в телевизионното предаване, незабавно да подадат жалба в МВР. Екозащитнищите заяви, че дейността на мнимите екоорганизации дискредитира работата на реалните.

От "За да остане природа в България" припомниха, че обжалването на процедурите за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценките за съвместимост (ОС) е механизмът, който законът предвижда за обществен контрол

Коалиция за устойчиво развитие използва именно ОВОС, за да си поиска пари, които да осигурят примирението им при евентуални замърсявания от страна на бизнесмена.

Тази сутрин (08.04) в сутрешния блок на Нова телевизия темата коментираха и Борислав Сандов от ПП "Зелените" и икономистът Владимир Каролев.

Според Каролев екоорганизациите у нас са "оплетени като свински черва". Според него те водят 1000 дела, от които са спечелили едва 10. Каролев посочи, че всички екоорганизации имат политически цели или изпълняват политически поръчки. 

Каролев обвини "Зелените" в това, че засипват съда с жалби, които възпират бизнеса и даде за пример 50 идентични жалби, които еколозите са пуснали заради първата кабинка на Банско.

Борислав Сандов пък попита Каролев дали има недвижима собственост край Банско, а след разменените обвинения се чу от еколога към икономиста "Ще се видим в съда".

В същото време коалицията "За да остане природа в България" припомня, че псевдоекологични организации бяха създадени от фирми с интереси в добивната индустрия, планинския и морския туризъм в национални и природни паркове и в защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000. Проекти на тези фирми унищожават или замърсяват околната среда и затова те искат да заобиколят закона. Целта е тези уж природозащитни организации да подкрепят и да се изказват за безопасността и екологичността на готвените проекти.

По-късно няколко правителства подред подкрепяха псевдоекологичните организации, за да ги използват като клакьори на собствените си решения, които са в ущърб на опазването на природата или на закона. В наши дни например показаното в предаването сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" дори е включено в допълнителния състав на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Припомняме, че през 2010 г. сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" промени генерално мнението си за строителството на нова, по-голяма ски зона в Природен парк Витоша. Тогава Дончо Иванов е цитиран да казва: "Не крия, че нашата организация е писала петиции срещу проекта на "Витоша ски. Имали сме съмнения дали природата наистина ще бъде пощадена. След днешния ден мога да кажа, че се чувствам много по-спокоен, защото се уверих, че инвеститорът е планирал добре проекта и се отнася отговорно към околната среда.” – заявява Иванов.

Впоследствие сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" като участник във Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите се обяви против разкриването на офшорните собственици на "Витоша ски" АД и "Юлен" АД, свързвани с акционер в голяма българска банка.

Коалицията "За да остане природа в България" ще представи в следващите дни своите предложения как да бъдат осветлени псевдоекологичните организации и кукловодите зад тях. Това се случва на фона на яростна и истерична кампания от черен пиар в няколко вестника и сайта, фактическа собственост на български депутат, срещу неправителствените организации, които се противопоставят на застрояването на Национален парк Пирин, Природен парк Витоша и други защитени планински и горски местности, на последните непокътнати плажове по българското Черноморие.

Водещи

Най-четени