Зеленчукопроизводители блокираха пътя за Гърция 05.07 | 17:04

Земеделците настояват за засилване на контрола и изплащане на обезщетение

От Елица Елефтерова

Зеленчукопроизводители блокираха за 10 минути главен път Е-79 край Сандански, съобщи земеделският производител и участник в днешния протест Кирил Писков, цитиран от агенция "Фокус”. Фермерът обясни, че на протеста днес са присъствали 100 души.

Зеленчукопроизводителите са изхвърлили приблизително 100 кг домати на пътя и са спрели движението за 10 минути, след което полицаите са се намесили и не са им позволили да продължат.

Според Писков мерките, които вече се предприеха за засилване на контрола върху вноса на продукция от съседни страни, са закъснели, тъй като българските зеленчукопроизводители продължават да продават на безценица продукцията си.

"Земеделците ще усетят резултат от тези мерки след две-три седмици, когато сезонът на доматите отмине. В момента българските домати на тържището в село Кърналово се продават за 0,20 лева. Такава ниска цена никога досега не е имало", посочи Писков.

Земеделците настояват не само за засилване на контрола, но и за изплащане на обезщетение и приемане на спешни мерки в сферата на сектора. Утре те се събират отново на главен път Е-79 край Сандански.

По-рано през деня стана ясно, че п
роблемът с българските плодове и зеленчуци е в липсата на субсидии за производителите им. Това смята Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България. Той обясни, че в Турция и Македония производството се субсидира на тон експортирана продукция. 

Водещи

Най-четени