Зимата идва в понеделник. Снегорините я чакат 02.12 | 16:28

Инструктирали сме всички да са готови за снега, обяви регионалният министър

От Диана Цветкова

Валежи от сняг се очакват в първия ден от новата седмица. От няколко дни метеоролозите предупреждават, че от 3 декември валежите ще преминават в сняг и поне засега изглежда поддържащите пътищата няма да бъдат изненадани.

"Очакваме от утрешния ден да има снеговалеж в голяма част от страната и затова сме инструктирали всички пътни управления да са в готовност, а снегорините да излязат още тази нощ, за да подготвят пътя за зимни условия", заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите ѝ е създадена организация и се разчита на снегопочистващите фирми да се мобилизират.

Работи щаб, ситуационен център, а има и открити горещи телефони за граждани, за подаване на информация за обстановката по пътищата, каза министърът и апелира към всички шофьори да побързат със слагането на зимните гуми на автомобилите си.

Голяма част от фирмите вече са преоборудвали техниката си с такава за снегопочистване. Всяка фирма има ангажимент да обезопаси пътя, така че да няма опасност за преминаване, посочи още регионалният министър.

Има места на територията на страната, в които ремонтите по пътищата още са в ход, коментира още Павлова, цитирана от БТА. Работите там ще бъдат замразени в момента, в който паднат първите снежни валежи, за да се разчисти платното и да могат да преминават автомобилите.

Там, където пътните участъци в ремонт не могат да бъдат обезопасени, пътищата ще останат затворени за зимния период. Това, например, ще се случи с участъка от магистрала "Хемус" в района на Девня, където ремонтът още не е приключил.

Водещи

Най-четени